Liikanen: «ei» Portugali abipaketile tõukab Soome seniselt rajalt ära

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Panga president Erkki Liikanen
Soome Panga president Erkki Liikanen Foto: SCANPIX

Soome Panga president Erkki Liikanen tõi YLE hommikuprogrammis välja selle, mis järgneb Soome võimalikule otsusele mitte toetada Portugali abipaketti.

«See oleks sammuks hoopis teisele teele, kus Soome on iseseisvuse ajal olnud,» hoiatas Euroopa Keskpanga nõukogu liige

Liikanen meenutas seda, kuidas juhendas president Mauno Koivisto omal ajal otsustajaid. «Rääkige sellele vastaspoolele, et me tahame liituda Euroopa Liiduga, kuid me ei too oma probleeme sinna kaasa. Me tahame liituda, et saaksime lahendada ühiseid küsimusi Euroopas, kui need mõjutavad ka meid.»

Liikanen ütles, et Soome on siiani vastavalt sellele ka käitunud.

«Kui nüüd ütleme, et tahame tuua oma probleemid sinna Euroopasse, kuid ei taha lahendada ühiseid, siis see oleks varasemaga võrreldes täielik suunamuutus,» rääkis ta.

Liikaneni hoiatuse järgi võib Portugali abipaketi läbikukutamine nõrgestada Soome läbirääkimiste positsiooni näiteks pärast 2013. aastat väljastatavate põllumajandustoetuste jagamisel.

«Arusaam, et see ei mõjuta midagi, kuigi me teatame, et ei jaga ühist vastutust, et me ei langeta keerulistes asjades ühiseid otsuseid, on täiesti ebakompetentne,» selgitas ta.

Liikaneni sõnul selge, et Soome jätab meelde partnerite käitumise, et keda saab usaldada ja kes kannavad ühist koormat.

«Jätame siis need meelde, kes ei tegutse vastavalt ühistele reeglitele. See mälu on pikk. Kõik muud on samasugused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles