USA ja Jaapan näitavad Põhja-Koreale musklit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennukikandjad USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt ja USS Nimitz õppusel.
USA lennukikandjad USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt ja USS Nimitz õppusel. Foto: JAMES GRIFFIN/AFP/Scanpix

Jaapan ja USA alustasid täna Põhja-Koreale mõeldud jõudemonstratsioonina ühist mereväeõppust.

Kümnepäevasel õppusel Okinawa lähistel osaleb umbes 14 000 Ühendriikide sõdurit, ning teiste aluste seas lennukikandja USS Ronald Reagan ning juhitavate rakettidega varustatud hävitajad Stethem, Chafee ja Mustin, teatas USA merevägi avalduses.

Tänavu sagedaste raketikatsetustega piirkonnas pinged haripunkti viinud Põhja-Korea on sellised õppused korduvalt hukka mõistnud, pidades neid sissetungiharjutusteks. Tavaliselt on Pyongyangi kriitika teravik suunatud USA ja Lõuna-Korea ühisõppustele.

Kim Jong-un jälgimas raketikatsetust.
Kim Jong-un jälgimas raketikatsetust. Foto: STR/AFP/Scanpix

Iga-aastane õppus on suunatud kaitsevalmisoleku ja koostegutsemisvõime suurendamisele Jaapani ja USA vägede vahel läbi väljaõppe õhus ja merel, teatati avalduses, millele lisati, et mereväeõppusele eelnes rohkem kui nädala kestnud stsenaariumipõhine väljaõpe maismaal.

Eelmisel nädalal pidasid Vaikse ookeani lääneosas ühisõppuse kolm USA lennukikandjat, millega liitusid nädalavahetusel Jaapani mereväealused ja Lõuna-Korea sõjalaevad.

USA president Donald Trump tõrjus eile kriitikat oma 12-päevase Aasia ringireisi aadressil ja lubas vedada rahvusvahelist kampaaniat maksimaalse surve avaldamiseks Põhja-Koreale.

Donald Trump naasmas Valgesse Majja pärast oma Aasia-ringreisi.
Donald Trump naasmas Valgesse Majja pärast oma Aasia-ringreisi. Foto: Sipa USA/Sipa USA/Scanpix

Trump suutis enda sõnul mobiliseerida ringsõidu käigus Jaapanisse, Lõuna-Koreasse, Hiinasse, Vietnamisse ja Filipiinidele piirkonna riigid vastuseisule Põhja-Korea tuumaähvardusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles