Saksamaa luureülem hoiatas Venemaa eest (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tankid suurõppusel Zapad-2017.
Venemaa tankid suurõppusel Zapad-2017. Foto: Evgeny Biyatov/Sputnik/Scanpix

Saksamaa luureülem Bruno Kahl hoiatas Venemaa sõjaliste ambitsioonide eest Euroopa Liidus, kirjutab Deutsche Welle. Mõne analüütiku sõnul on sellised hoiatused vesi Kremli veskile.

Saksamaa välisluureameti (BND) president Bruno Kahl hoiatas Euroopa Liitu Venemaa kasvava mõjuvõimu eest. Esmaspäeval Münchenis kõneledes ütles Kahl, et tema hinnangul on Euroopa Liidu kaitsevõimekus küsitav.

Kahli sõnul nägi BND murettekitavat moderniseerimist ja vägede jaotamise võimekust viimase suurõppuse Zapad-2017 käigus. Luureametniku hinnangul on Venemaa relvajõud oma ulatuse osas saavutanud uued kõrgused.

Bruno Kahl.
Bruno Kahl. Foto: Jens Schicke/imago/Scanpix

Ta on veendunud, et Venemaa soovib kontinendil võtta juhtrolli. Osa sellest on Euroopa Liidu nõrgendamine ning USA tõrjumine, et lüüa transatlantilistesse suhetesse mõra. «Euroopa julgeolekupartnerluse asemel peame me täna pidama Venemaad potentsiaalseks ohuks. Maailmajõud Venemaa on tagasi ja ta on ebameeldiv naaber,» sõnas Kahl.

Ta peab ülimalt oluliseks koostööd Euroopa ja USA luureagentuuride vahel, sest USA on ainus riik, mille väed on kolmes geopoliitiliselt kõige olulisemas piirkonnas: Ida-Euroopas, Pärsia lahe piirkonnas ning Kaug-Aasias.

Kahli esinemine on ebatavaline. Tegu on inimesega, kes väga harva oma analüüsi tulemused avalikuks teeb. 

Luurejuht usub, et Euroopa peab oma kaitsevõimekust kriitiliselt hindama ning eeskujuks võtma just USA. «USA-l suudab 10 lennukikandjat võimalikesse konfliktitsoonidesse lühikese aja jooksul saata.» Samuti näitavad Kahli sõnul Berliini ja Washingtoni vahelist tihedat sidet 34 000 Saksamaal paiknevat USA sõdurit. Ainult USA ja Euroopa tihe koostöö võib luurejuhi sõnul järgmiste aastate jooksul Euroopa idatiival Venemaale reaalselt vastukaaluks olla.

T-72 tank suurõppusel Zapad.
T-72 tank suurõppusel Zapad. Foto: Evgeny Biyatov/Sputnik/Scanpix

Praha Rahvusvaheliste Suhete Instituudis Euroopa turvalisuse uurimisega tegelev Mark Galeotti ütles, et mõned luurejuhi väidetest võivad olla küll tõesed, aga üldiselt oli tema sõnavõtt murettekitava varjundiga.

Galeotti sõnul on jutud Venemaa vägede suurendamise kohta küll tõesed, aga Venemaa on NATOst veel pikalt maas. Tema sõnul pole vähemalt pool Venemaa relvajõududest siiani moderniseeritud. Samuti tõi ta välja, et Venemaa vähendas oma kaitsekulutusi viimase aasta jooksul seitsme protsendi võrra ning suurriigi majandus on Saksamaa omast oluliselt väiksem.   

Galeotti väidab oma analüüsis, et Venemaa suudaks reaalsuses korraga mobiliseerida umbes 50 000 sõdurit. «See pole Punaarmee. Tegu pole jõuga, mis suudaks tungida Lääne-Euroopasse, NATO-le vastu astuda ning võitu loota.»

Samas võivad Galeotti hinnangul Kahli väljaütlemised näidata Venemaale läänemaailma ärevust ja see võib olla Moskva jaoks trump. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles