Inimõiguslased: Birma sõdurid grupivägistasid rohingjasid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingja põgenikud Bangladeshi põgenikelaagris.
Rohingja põgenikud Bangladeshi põgenikelaagris. Foto: A.M. Ahad/AP/Scanpix

Birma sõdurid vägistasid grupiviisiliselt loendamatul hulgal rohingja naisi ja tüdrukuid sõjaliste operatsioonide käigus, mille tõttu on naaberriiki Bangladeshi põgenenud enam kui pool miljonit inimest, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) täna.

USA-s baseeruv organisatsioon märkis raportis, et seksuaalne vägivald ja teised jõledused, mida Birma julgeolekujõud on korda saatnud, annavad välja inimsusvastaste kuritegude mõõdu.

Vägistamisohvrite, abiorganisatsioonide ja Bangladeshi tervishoiuametnike ütlustel põhinevas raportis tuuakse üksikasjalikult välja rohingja naiste massilise vägistamise juhtumid.

Rohingjade pagulaslaager Bangladeshis.
Rohingjade pagulaslaager Bangladeshis. Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP/Scanpix

Raporti autor, HRW uurija Skye Wheeler ütles, et vägistamine iseloomustab ühe olulise joonena etnilist puhastustööd, mida Birma sõjavägi rohingjade kallal läbi viib.

Birma sõjaväe barbaarsetes vägivallaaktides on jõhkralt kannatada saanud arvukalt naisi ja tüdrukuid, ütles ta.

29 ohvrist kellega vesteldi, ei olnud vaid üks elanud üle grupivägistamist vähemalt kahe sõduri osavõtul. Kaheksa naist rääkis, et neid vägistas viis või enam sõdurit.

Naised jutustasid, kuidas sõdurid enne vägistamist nende silme all nende väiksed lapsed, abikaasad ja vanemad tapsid. Paljudel kulus päevi, et rängalt vigastatuna Bangladeshi jõuda.

Rohingja moslemid jõge ületamas.
Rohingja moslemid jõge ületamas. Foto: DIBYANGSHU SARKAR/AFP/Scanpix

HRW on dokumenteerinud kuus massivägistamise juhtumit, kus sõdurid kogusid naised kokku, peksid ja vägistasid neid korduvalt.

Inimõigusorganisatsioon vestles 52 rohingja naisega 19 Arakani osariigi külast, kellest 29 olid üle elanud vägistamise. Vägistatute hulgas oli kolm alla 19-aastast tüdrukut.

HRW sõnul on andmeid rohingjade vastu suunatud genotsiidist. Birma julgeolekujõud on lisaks vägistamistele ka moslemitest rohingjadel kõrisid läbi lõiganud ja ohvreid elusalt põletanud.

Genotsiidist rääkinud raportis kirjutatakse: «Riiklikud julgeolekujõud avasid rohingja tsiviilelanike suunas tule maalt ja õhust. Sõdurid ja nugadega tsiviilisikud raiusid rohingja mehed, naised ja lapsed surnuks või lõikasid neil kõrid läbi. Rohingja tsiviilelanikke põletati elusalt. Sõdurid vägistasid ja grupivägistasid rohingja naisi ja tüdrukuid ning võtsid mehi ja poisse hulgi meelevaldselt kinni.»

Budistliku Birma võimud alustasid sõjaväeoperatsiooni moslemitest rohingjade vastu 25. augustil, sestpeale on riigist põgenenud üle 700 000 rohingja. Erinevatel andmetel elab Birmas umbes 1,3 miljonit rohingjat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles