Soome parteimaastikule lisandus 17. erakond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonna Sinise Tulevik esimeheks on Juha Sipilä valitsuse Euroopa-, kultuuri- ja spordiminister Sampo Terho.
Erakonna Sinise Tulevik esimeheks on Juha Sipilä valitsuse Euroopa-, kultuuri- ja spordiminister Sampo Terho. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Soome erakonnast Põlissoomlased pärast juunikuiseid juhivalimisi lahku löönud parlamendifraktsioon Sinine Tulevik kanti kolmapäeval ametlikult Soome parteide registrisse, mis tähendab, et Soome parteide sekka lisandus 17. erakond, vahendab Yle.  

Erakonna esimees, Euroopa, kultuuri- ja spordiminister Sampo Terho ning parlamendiliikmed Tiina Elovaara ja Matti Torvinen viisid dokumendid justiitsministeeriumisse juba 16. oktoobril, kui oli kokku saadud uue erakonna loomiseks vajalikud 5000 toetajat. Sel nädalal lisas aga justiitsministeerium uue erakonna ametlikult registrisse.

Uue erakonna peamine eesmärk on nende enda kinnitusel vähendada tööjõumakse, saada immigratsioon kontrolli alla ja kaitsta Euroopa Liidus soomlaste õigusi. Sinise Tuleviku esimese parteikongressi aeg kuulutatakse välja lähipäevil.

Viimase Yle arvamusküsitluse andmetel on aga uue rühmituse toetus väga tagasihoidlik, ulatudes vaid 1,3 protsendini, mis on väiksem kui näiteks opositsioonierakondadel Soome Rootsi Rahvaparteil ja kristlikel demokraatidel, aga ka mõnedel väikeparteidel, kes pole parlamendikohti saanud.

Lõhe Põlissoomlaste ridades tekkis pärast seda, kui 10. juunil oli partei kongressil erakonna uueks juhiks valitud europarlamenti kuuluv Jussi Halla-aho.

Märkimisväärne osa erakondlastest pidas Halla-aho senist poliitilist tegevust liiga äärmuslikuks ja et Põlissoomlaste parlamendifraktsioonist lahkus 21 poliitikut, sealhulgas kõik erakonda kuulunud ministrid eesotsas Põlissoomlaste asutaja ja praeguse Soome välisminstri Timo Soini ning parlamendi spiikri Maria Lohelaga.

Lahkulöömine lahendas aga olukorra peaminister Juha Sipilä jaoks, kelle valitsuskabinet sai jätkata tööd samas koosseisus vaid selle erinevusega, et Keskerakonna ja Koonderakonna kolmandaks koalitsioonipartneriks sai Põlissoomlaste asemel fraktsioon nimega Uus Valik, mis hiljem muudeti Sinineks Tulevikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles