Fotod: Poola armee: stalinistliku pilvelõhkuja õhkimine oleks sõduritele parim õppus (4)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola valitsus kaalub Varssavis kõrguva stalinistliku pilvelõhkuja, riigi kõrgeima hoone lammutamist.

Tegemist on kunagise Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini poolt Poola rahvale kingitusena rajatud kultuuri- ja teaduspaleega, mis kopeerib Moskvas asuvaid stalinistlikke pilvelõhkujaid. Hoone avati 1955. aasta juulis, vahendas Ehho Moskvõ.

Poola kõrgeima hoone autoriks on nõukogude arhitekt, nn Seitsme õe projekteerimisel osalenud Lev Rudnev. 237-meetrises hoones asuvad tänapäeval firmad, kontserdisaalid, teatrid, raamatukogud ning teadusasutused, sealhulgas Poola teaduste akadeemia juhtkond. 2006. aastal võõrustas hoonekompleks Miss Maailma iludusvõistlust.

Tornmaja tipus asuv teravik on 43 meetrit pikk.

Siseminister Mariusz Błaszczak ütles, et tegemist on veel ühe nõukogude domineerimise sümboliga, millest tuleks lahti saada.

Poola kaitseministeeriumist kinnitati aga, et armee saaks monumentaalse hoone õhkimisega hästi hakkama. «See oleks sõduritele korralik õppus ning tore kingitus kõigile iseseisvuse sajandaks aastapäevaks,» öeldi ametkonnast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles