Video: kes on Zimbabwe presidendiks ihanud esileedi Grace Mugabe?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert ja Grace Mugabe parteiüritusel 8. novembril Harares.
Robert ja Grace Mugabe parteiüritusel 8. novembril Harares. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Kes on Zimbabwe kauaaegse presidendi Robert Mugabe abikaasa, temast 41 aastat noorem Grace Mugabe?

Robert Mugabe abikaasat kutsutakse tema pillava elustiili tõttu rahvasuus Gucci Grace'iks.

Kunagisest taustajõust on aga esileedi tõusnud tuntud avaliku elutegelaseks, kellel on arvestatav mõjuvõim ka Zimbabwe poliitikamaastikul.

52-aastane Grace on poliitikas aktiivsemalt kaasa löönud alates 2014. aastast, kui Zimbabwe võimupartei ZANU-PF valis ta oma mõjuka naistetiiva juhiks.

Varsti asus ta aga abikaasa toel väljasööma kõiki oma abikaasa vastaseid.

2017. aastal tekkis Grace'il konflikt Zimbabwe asepresidendi ja kõige tõenäolisema Mugabe järeltulija Emmerson Mnangagwaga ja naine hakkas avalikkuse ees nõudma, et ta diktaatorist abikaasa Mnangagwaga vallandaks.

Samal ajal tuli Grace'il ilmuda Pretoria kohtumajja, kus naist süüdistati Johannesburgis modelli ründamises. Grace pääses aga puhtalt, sest Lõuna-Aafika Vabariigi prokuratuur andis talle diplomaatilise puutumatuse.

Kui antud skandaal vaibuda oli jõudnud, hakkas Grace nõudma, et Mugabe nimetaks oma järeltulija ja kui president seepeale selle kuu alguses Mnangagwaga tagandas, oli kõigi jaoks stsenaarium selge - Mugabe kavatseb võimu üle anda oma naisele.

Mugabe plaan ei arvestanud aga võimalusega, et Mnangagwa ja tema sõjavägi sellise asjade käiguga ei nõustu.

Peale eilseid sündmusi on aga Grace Mugabe tulevik oma abikaasa mantlipärijana vägagi vähetõenäoline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles