USA: IS on kaotanud 95 protsenti oma "kalifaadi" territooriumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eriesindaja IS-i vastase koalitsiooni juures Brett McGurk senati ees ütlusi andmas.
USA eriesindaja IS-i vastase koalitsiooni juures Brett McGurk senati ees ütlusi andmas. Foto: AFP/SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on kaotanud 95 protsenti oma «kalifaadi» territooriumist, teatas USA sõjaline koalitsioon kolmapäeval.

«Alates meie koalitsiooni loomisest 2014. aastal, on ISIS kaotanud 95 protsenti oma territooriumist, mida see kontrollis Iraagis ja Süürias,» teatas Washingtoni esindaja koalitsioonis Brett McGurk Jordaanias, viidates IS-i varasemale nimekujule.

IS vallutas Süürias ja Iraagis 2014. aastal umbes Suurbritannia suuruse territooriumi ja värbas tuhandeid välisvõitlejaid. Seejärel algasid mitmed pealetungid, mõned neist USA koalitsiooni toel, mis on pea täielikult tõrjunud rühmituse selle hõivatud aladelt.

«Rohkem kui 7,5 miljonit inimest on nüüd IS-i käest vabastatud,» ütles McGurk avalduses. Rühmituse rahalised vahendid on nüüd «seni madalaimal tasemel».

USA esindaja sõnul on uute IS-i võitlejate suundumine Süüriasse «peaaegu peatunud». Džihadiste tabatakse ka üha enam piiriületuskatsel, sõnas ta.

«Me oleme suurendanud koostööd ning piiri- ja lennundusjulgeolekut, korrakaitset, rahalisi sanktsioone, vastusõnumeid ja luureinfo jagamist, et ennetada IS-i rünnakuid meie kodumaadel,» lisas McGurk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles