Kreml: Putin vestles esmakordselt Ida-Ukraina mässuliste liidritega (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/Alexei Nikolsky/TASS

Venemaa president Vladimir Putin vestles telefonitsi isehakanud Donetski rahvavabariigi juhi Aleksandr Zahhartšenko ja Luganski rahvavabariigi juhi Igor Plotnitskiga, teatas Kreml kolmapäeva hilisõhtul.

Tegemist on esimese korraga, kui Kreml tunnistab Putini otsekontakti kahe isehakanud vabariigi liidriga.

Putin kohtus kolmapäeval Ukraina poliitiku Viktor Medvedtšukiga, kes on üks Kiievi esindajatest kõnelustel mässulisega ja kellega Putinil on lähedased suhted.

Medvedtšuk soovis, et Putin aitaks kaasa vangidevahetusele, mille alusel tahab Kiiev enne jõule vabastada 306 mässulist 74 inimese vastu, kes on mässuliste vanglates.

Putin arutas Medvedtšuki ettepanekut Zahhartšenko ja Plotnitskiga, kes «toetasid algatust». Mõlemad kinnitasid seda neljapäeval.

Uudisteagentuuriga Interfax vestelnud allikas ütles, et kolmepoolne Ukraina kontaktgrupp arutab vangide vahetust 29. novembril toimuval istungil.

Venemaa on järjepidevalt öelnud, et pole konflikti osapool. Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov rõhutas neljapäeval, et telefonikõne ei tähenda, et see Venemaa seisukoht on muutunud.

«Mitte mingil moel. Meil pole võimu kuidagi survestada neid tunnustamata vabariike. Meil pole võimu anda kellelegi käske, sest tegemist on vabariikidega, kes elavad iseseisvat elu,» ütles Peskov.

«Samas pole president (Putin) kunagi varjanud oma võimalust neile helistada, võimalust rakendada teatud ulatuses mõjuvõimu, kuid mitte piiramatut mõjuvõimu,» lisas Peskov.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles