Jörn Donner võtab PÖFFil vastu elutööpreemia

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jörn Donner, laia ampluaaga mees
Jörn Donner, laia ampluaaga mees Foto: Kim Öhrling

​Pimedate Ööde filmifestival annab ka tänavu välja kaks elutööauhinda, millest esimese saab Soome filmi grand old man Jörn Donner.

84-aastase soomerootslase Jörn Donneri tegevuse laiahaardelisus ainuüksi filmimehena avaldab muljet. Produtsendina on ta tootnud ligemale 60 filmi, neist kõige tuntum Ingmar Bergmani „Fanny ja Alexander«, mis võitis 1984. aastal neli Oscarit, sealhulgas parima mitteingliskeelse filmi kategoorias. Kõne, mida Donner tseremoonial pidas, on kuulus oma huumori poolest. 

Režissöörina kuulub tema filmograafiasse rohkem kui 20 linateost. 1963. aastal võitis tema film „Pühapäev septembris» Veneetsia festivalil parima debüüdi auhinna. Peaosa eest Donneri filmis „Armastada« sai Harriet Anderson 1964. aastal samas parima naisnäitleja auhinna. Tema tuntumate tööde hulka kuuluvad veel „Must valgel» (1968), „Naiste pildid« (1970) ja dokumentaalfilm „Neetud! Soomemaa vaated» (1971). Mitmes filmis on Donner portreteerinud oma sõpra Ingmar Bergmanit. 2014. aastal võitis Donner Soome elutöö-Oscari ehk Betooni-Jussi. 

Donner on üks Soome filmiarhiivi asutajatest ja juhtis aastatel 1978-1982 Rootsi filmiinstituuti. Karjääri alguses tegutses ta ka filmikriitikuna, sealhulgas Skandinaavia toonase suurima päevalehe Dagens Nyheter juures. 

Tema enesekesksed filmid on heitnud kinda kodanlikule maitsele ja osutanud Soome ühiskonna kitsaskohtadele. 

Donneri retrospektiivi näitas PÖFF juba 1998. aastal. 

Tegusa vanameistri viimane film, dokumentaal „Neetud 2. Soomemaa vaated«, mis uurib, kas tänapäeva Soomes on mõtet elada, tuli välja alles sel sügisel. 

PÖFFi juhi Tiina Loki sõnul on Jörn Donneri osa Soome-Rootsi-Eesti kultuuriruumis raske ülehinnata. „Omanäolise ja huvitava filmilavastaja ja produtsendina, filmikriitiku ja teoreetikuna, aga ka kirjaniku, poliitiku ja diplomaadina on ta mõjutanud nii seda, mis ekraanil, kui ka ekraani taga olevat elu - seda nii otseses kui ka kaudses mõttes,» ütles ta. 

Kirjanikuna on Donner avaldanud üle 50 teose, võitnud ka Finlandia auhinna. Sel aastal ilmus eesti keeles tema raamat „Rootsi. Rännakud võõral maal«. Ta on kauaaegne parlamendiliige ja diplomaat. 

PÖFFi elutööauhinna saab Donner kätte 24. novembril Tallinna Kinomajas, pärast filmi „Neetud. Soomemaa vaated» seanssi, mis avab Soome linateoste 48-tunnise maratoni. 

Peale selle näitab PÖFF Donneri filme „Naiste pildid« ja „Neetud 2. Soomemaa vaated». 

Teise elutööauhinna kuulutab PÖFF välja esmaspäeval.

Videosalvestus Jörn Donneri tänukõnest Oscari-tseremoonial:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles