Aafrika regionaalühendus koguneb arutama olukorda Zimbabwes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Harare kesklinnas.
Sõdurid Harare kesklinnas. Foto: Xinhua/imago/Xinhua

Aafrika regionaalühenduse nelja riigi ministrid kutsusid neljapäeval kokku erikohtumise arutamaks olukorda Zimbabwes, edastas telekanal eNCA.

Lõuna-Aafrika Arenguühenduse 15 riigi kohtumises on nähtud ühte võimalust Zimbabwes kujunenud olukorra lahendamiseks.

Kohtumist nõudsid Angola, Zambia, Tansaania ja Lõuna-Aafrika Vabariik.

Zimbabwe opositsiooniliider Morgan Tsvangirai ärgitas varem päeval president Robert Mugabet tagasi astuma. Sõjavägi haaras ööl vastu kolmapäeva kontrolli Zimbabwe üle ja pani Mugabe koduaresti. President peab kindralitega kõnelusi, milles arutatakse tema tagasiastumist.

Lisaks Tsvangiraile teatasid ka üle saja kodanikuühenduse ühisavalduses, et ärgitavad Mugabet rahumeelselt tagasi astuma ja sõjaväge põhiseadust austama.

Sõjaväele lähedalasuv allikas kinnitas neljapäeval uudisteagentuurile AFP, et Mugabe keeldub tagasi astumast.

Aafrika Liit teatas samal ajal, et ei aktsepteeri iialgi sõjalist riigipööret Zimbabwes.

"Nõuame põhiseaduse austamist ja põhiseadusliku korra juurde naasmist ning me ei aktsepteeri iialgi sõjalist riigipööret," ütles Pariisis ajakirjanikele ühenduse esimees Alpha Condé.

"Teame, et siseriiklikult on probleeme. Need peab lahendama poliitiliselt erakond ZANU-PF, mitte sõjavägi sekkumisega," lisas Condé, kes on ühtlasi ka Guinea president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles