Filipiinide lahingute ajal piinati ja tapeti tsiviiliskuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marawi pärast lahinguid.
Marawi pärast lahinguid. Foto: Sherbien Dacalanio/SIPA/Sherbien Dacalanio/SIPA

Filipiinidel piinati ja tapeti ajavahemikus maist oktoobrini hulgaliselt tsiviilisikuid, kui valitsusväed võitlesid Mindanao saarel sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liitlastega, teatas neljapäeval oma värskes raportis inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Nii islamivõitlejad aga ka valitsusväed sooritasid Marawi linnas mitmeid julmusi ja metsikusi. Islamistid hukkasid tsiviilisikuid, röövisid nende vara ja võtsid pantvange. Ohvriteks olid enamasti kristlased.

Filipiinide armee pidas kinni ja mõnedel andmetel piinas sõja jalust põgenevaid inimesi.

"Filipiinide võimud peavad toimetama piinamiste ja muu vägivalla eest vastutavad isikud õigusemõistmise ette ja tagama, et ohvrid saavad piisava hüvituse. Võimuesindajad peavad ühtlasi alustama kiiret, tõhusat ja erapooletut uurimist, kas elurajoonide pommitamine oli kooskõlas rahvusvahelise humanitaarõigusega," ütles Amnesty esindaja Tirana Hassan.

Amnesty raport põhineb sügisel Mindanao saarel läbi viidud uuringul, mille käigus võeti tunnistused 48 pealtnägija ja lahingutest eluga pääsenud inimese käest.

Marawi lahingud kestsid viis kuud ja sundisid kodudest põgenema 360 000 inimest. Terved elurajoonid hävinesid täielikult ja tuhandeid inimesi jäi vaenupoolte vahele lõksu. Ametlikel andmetel sai lahingutes surma 920 islamivõitlejat, 165 sõjaväelast ja 47 tsiviilisikut.

Filipiinide sõjaväejuht kindral Eduardo Ano on öelnud, et Marawi linna piiramist rahastas Islamiriik, mis saatis selleks vähemalt 1,5 miljonit dollarit. Ano sõnul võtsid ründajad eeskujuks IS-i eduka pealetungi Mosulile 2014. aastal.

Ano lisas, et IS-i hiljutised lüüasaamised Süürias ja Iraagis ning Marawi piiramise lõpetamine tõid esile äärmuslaste nõrgad küljed: suurte territooriumide hõivamine mureneb aja jooksul ja islamistid surutakse linnades nurka. Võidud terroristide üle on suurendanud veendumust, et paari aasta eest kogu maailma vapustanud IS-i on võimalik võita.

Filipiinide sõdurid tapsid alles eelmisel nädalavahetusel Marawis vähemalt üheksa linna jäänud ja äärmusrühmitusega IS seotud inimest. Sõjavägi üritab selgitada, kas malaisialane, kes võis võtta Marawit rünnanud äärmuslaste juhtimise enda kätte, on veel elus.

Relvajõudude esindaja kolonel Romeo Brawner ütles, et üheksa äärmuslast tapeti Marawi sadamapiirkonnas korraldatud operatsioonis. Politsei teatel viitavad luureandmed, et Malaisia äärmuslane Amin Baco on elus ja et ta juhib Marawit rünnanud äärmuslasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles