Soomes jätkub kohtuistung kolme terrorismis süüdistatava mehe üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rühmituse Ahrar al-Shami Brigaadid võitleja kõnnib Harasta rusude keskel.
Rühmituse Ahrar al-Shami Brigaadid võitleja kõnnib Harasta rusude keskel. Foto: ABDULMONAM EASSA/AFP

Soome pealinna Helsingi alamastme kohtus jätkub reedel kohtuistung kolme terrorismis süüdistatava mehe üle, teatas kohalik meedia.

Süüdistuse kohaselt valmistusid Soome kodakondsusega mehed võitluseks terroriorganisatsiooni ridades Süürias. Süüalustest üks on 37-aastane ja kaks teist 33-aastased.

Aasta 2013 kevadel hankisid mehed muu hulgas mitmesugust sõjaväevarustust ja -tehnikat ning osa neist sai relvaväljaõpet Gruusias. Üks süüalustest kirjutas kirjalikus avalduses, et läks Süüriasse humanitaartöö tegemise eesmärgiga.

Prokuratuuri andmetel võib kaasusega olla seotud ka neljas, 27-aastane mees, keda peetakse ettevõtmise üheks peaorganisaatoriks. Mehe suhtes väljastati 2014. aastal vahistamismäärus, kuid teda pole õnnestunud Soome toimetada. Kahtlusaluse advokaat viibis siiski novembri alguses kohtus.

Arvatavad rikkumised leidsid prokuratuuri andmeil aset ajavahemikus 2012. aasta lõpust 2014. aasta sügiseni.

Mehi süüdistatakse terrorismieesmärgiga sooritatavate kuritegude ettevalmistamises ja ühte neist ka väljaõppe andmises terrorirünnaku sooritamiseks ning värbamistegevuses. Prokuratuur kahtlustab, et süüalused valmistusid osalema lahingutes Süürias rühmituse Katiibat al-Muhajireen ridades. Plaan jäi teostamata, sest nende kontaktisik sai lahingus surma nädal enne kolmiku kavandatavat saabumist Süüriasse.

2013. aasta kevadel ostsid mehed prokuratuuri andmetel muu hulgas sõjaliseks kasutuseks mõeldud välivorme, snaipri maskeerimisülikonna, jalanõusid, vöösid, relvakotte, lahinguveste ja erinevaid tehnikaseadmeid. Üks neist ostis ka maastiku läbimiseks sobiva sõiduauto.

Väljaõppe andmises süüdistatud mees laadis veebist alla erinevaid käsiraamatuid sõjalisest väljaõppest ja tulirelvade kasutamisest. Tema elukohast arestitud esemete seast leiti veel sarnase sisuga käsiraamatuid. Värbamises süüdistatu filmis 2013. aasta juulis video nimega "Kutse Süüriasse" ja tõlkis filmis näidatud terrorirühmituse juhtivliikme sõnavõtu soome keelde.

Kõik kolm on süüdistused tagasi lükanud ja nende kinnitusel polnud nende eesmärk rühmitusega Katiibat al-Muhajireen liituda.

Prokurör nõuab meestele pooleteise- kuni kaheaastast vanglakaristust. Kohtuistung kestab vähemalt jõulude alguseni.

Juhtumiga on seotud ka arvatavaid majanduskuritegusid, millega üritati Süüria reisi rahastada ja millega on seotud veel mitu inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles