Foto: USA senaator ahistas ajakirjanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leeann Tweeden poseerimas Iraagis teeniva USA sõduriga.
Leeann Tweeden poseerimas Iraagis teeniva USA sõduriga. Foto: CHRIS HELGREN/REUTERS/Scanpix

Raadiosaatejuht Leeann Tweeden väitis eile, et Minnesota demokraadist senaator Al Franken ahistas teda 2006. aastal, mil tehti peaproovi USA sõduritele antava etenduse jaoks, kirjutab CNN.

Franken on vabandanud ning senat on tema suhtes algatanud uurimise. Senati enamusliider Mitch McConnell ja vähemusliider Chuck Schumer kutsusid senati eetikakomiteed Tweedeni süüdistusi uurima. Frankeni sõnul kavatseb ta uurimise käigus koostööd teha.

Tweeden on TalkRadio 790 KABC Los Angelese saatejuht. Oma ülestunnistuse postitas ta raadiojaama veebilehele.

«Sa teadsid täpselt, mida teed. Suudlesid mind tahte vastaselt, krabasid mu rindasid kui ma magasin ja lasid kellelgi sellest pilti teha. Teadsid, et ma näen seda hiljem ja see valmistab mulle häbi,» kirjutas Tweeden.

Juhtum tuli avalikuks ajal, mil käimas on ülemaailmne ahistamisjuhtumitega seotud skandaal. Esindajatekoda arutas sel nädalal väidetavaid tõsiseid probleeme Kapitooliumis.

CNN-i allikate kohaselt oli Franken oma personali ees eile vabandades emotsionaalne ja ärritunud.

Senaator Al Franken.
Senaator Al Franken. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Tweedeni sõnul leidis juhtum aset 2006. aastal, mil tehti peaproovi USO komöödiaetenduse tarbeks. USO ehk United State Organizations on MTÜ, mis korraldab esinemisi USA relvajõudude liikmetele. Näiteks esinevad selle kaudu koomikud ja muusikud.

Franken oli etenduse stsenaariumi ise kirjutanud. Osa etendusest nägi ette Frankeni ja Tweedeni suudlust. Naise sõnul oli Franken teda korduvalt veennud, et suudlusstseeni harjutada. Naine oli sellele vastu olnud, aga tänane senaator olevat sellest hoolimata teda jõuliselt suudelnud.

«Senaator Franken, sa kirjutasid selle stsenaariumi. Aga seksuaalse ahistamise juures pole midagi naljakat,» kirjutas Tweeden.

Samuti lisas Tweeden foto, millel Franken teda keset und puudutab. «Ma ei suutnud seda uskuda. Ta näppis mind ilma minu nõusolekuta ajal, mil ma magasin. Ma tundsin kuritarvitatuna, häbistatuna ja alandatuna.»

Franken on kaks korda vabandanud. Senaatori sõnul ei mäleta ta suudlust, aga tunnistab, et poleks pidanud foto puhul niimoodi käituma. Frankeni sõnul arvas ta, et selline pilt oleks naljakas, aga eksis.

Teise vabanduse saatis Franken välja kirjalikult. Seal ütles ta, et ei mõista, mis ta peas nende fotode tegemise ajal toimus ja vabandas Tweedeni ning kõigi teiste ees.

Pressikonverentsil küsiti ajakirjanikult, kas ta võtab Frankeni vabanduse vastu. «Mul pole põhjust, miks ma seda tegema ei peaks,» ütles Tweeden.

Tweeden tõi pressikonverentsil välja veel väiteid 2006. aasta vahejuhtumi kohta. Tema sõnul lükkas ta Frankeni eemale ja oli lähedal tema löömisele. Pärast intsidenti oli Tweeden lubanud, et ei jää enam kunagi Frankeniga üksi.

Samas kinnitas ajakirjanik, et ei nõua Frankeni tagasiastumist, aga sõnas, et tema arvamus võib muutuda, kui mõni teine naine tuleb sarnaste süüdistustega lagedale. USO sõnul pole nendeni kunagi informatsiooni selle vahejuhtumi kohta jõudnud.  

Kuna viimasel ajal on mitmete tipp-poliitikute kohta avaldatud sarnaseid lugusid, siis on USA Kongress otsustanud seksuaalse ahistamise juhtumite puhul võtta uue lähenemise. Esindajatekoda arutas sel nädalal seksuaalse ahistamise teemat ning nüüdsest nõutakse esindajatekojas ja senatis seksuaalse ahistamise vastu võitlemiseks vastavasisulise koolituse läbimist.

Vabariiklaste ja demokraatide liidrid on öelnud, et seksuaalne ahistamine pole mingil juhul vastuvõetav.

Tweedeni ülestunnistust saab lugeda SIIN.

Leeann Tweeden.
Leeann Tweeden. Foto: Handout/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles