Merkel on valitsuse moodustamisega suures hädas (1)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel lahkumas koalitsioonikõnelustelt täna varahommikul.
Angela Merkel lahkumas koalitsioonikõnelustelt täna varahommikul. Foto: Michael Kappeler/AP/Scanpix

Kuigi eilseks oli seatud Saksamaa valitsuskoalitsiooni eelkõneluste lõpu tähtaeg, siis täna varahommikul teatas Der Spiegel, et eile kokkuleppele ei jõutud. 

Liidukantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), nende Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU), Vaba Demokraatlik Partei (FDP) ja rohelised pidasid eile 15 tundi kõnelusi, aga Jamaica koalitsiooni osas kokkuleppele endiselt ei jõutud. Läbirääkimistega jätkatakse täna pärastlõunal, Eesti aja järgi kell 13.00.

Merkel oli varasemalt 16. novembri seadnud tähtajaks, mil soovis eelkõnelused lõpetada ja liikuda formaalse osani. Koalitsioonikõneluste järgmises faasis jagataks laiali ministriportfellid.

Merkel on öelnud, et erakondadel on mitmetel teemadel väga erinevad vaated, aga koalitsioonis suudetaks koostööd teha. Riigi tasandil pole Jamaica koalitsiooni varem proovitud ja see tekitab küsimusi selle stabiilsuse kohta. Kohalikul tasandil on Jamaica koalitsiooni edukalt ka rakendatud. 

Roheliste parlamendifraktsiooni liidrid Cem Özdemir ja Katrin Göring-Eckardt.
Roheliste parlamendifraktsiooni liidrid Cem Özdemir ja Katrin Göring-Eckardt. Foto: M. Popow/imago/Metodi Popow/Scanpix

Seniste kõneluste jooksul on suurimaks tüliõunaks on kujunenud just migratsioon.  CDU parlamendifraktsiooni liider Volker Kauder ei välistanud, et eelkõnelused jätkuvad ka laupäeval. Roheliste juht Cem Özdemir viitas jalgpallile ja sõnas: «Me lähme lisaajale.»

Kui lisaajal võiduväravat ei sünni, siis penaltiseeria asemel jäävad Merkelile vaid kehvad valikud. Kõige halvemal juhul võivad Saksamaal toimuda koguni erakorralised valimised.

Just oht erakorraliste valimiste toimumiseks on see, miks kõik kõnelustega seotud erakonnad üritavad siiski lõpuks kokkuleppele jõuda. Kardetakse, et erakorraliste valimiste korral saaks suure eelise juba septembris toimunud valimistel hea tulemusega üllatanud parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Merkelil oleks võimalik üritada suhteid soojendada oma eelmiste koalitsioonipartnerite, Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SPD). Need kõnelused tõotavad tulla veelgi keerulisemad, sest SPD on kinnitanud, et nemad uut suurkoalitsiooni Merkeliga ei soovi.

Erakondade värvide tõttu kutsutakse võimuliitu Jamaica koalitsiooniks.
Erakondade värvide tõttu kutsutakse võimuliitu Jamaica koalitsiooniks. Foto: Christian Ohde/imago/Scanpix

Praegu on SPD opositsiooniliidrite rollis. Kuigi koostöös Merkeliga oleks võimalik taaskord valitsusse minna, siis opositsiooniliidrina oleks esimees Martin Schulzil suuremad võimalused töötada järgmiste valimiste suunas ja vastanduda Merkelile, et siis juba ise kantsleriks tõusta.

Samuti ei soovita opositsiooniliidrite rolli loovutada AfD kätesse, mis suurkoalitsiooni tekke puhul oleks vältimatu.

Saksamaa väljaanne Deutsche Welle tõi välja erinevad võimalused, mis eelkõneluste lõppedes teoks võivad saada:

Koalitsiooni kinnitamise korral:

  • Algavad ametlikud koalitsioonikõnelused
  • Keskendutakse ministriportfellide jagamisele. Rohelised ja FDP soovivad enda kätesse saada võtmetähtsusega kohti.
  • Kõnelused võivad kesta veel nädalaid.

Eelkõneluste läbikukkumise korral:

  • Merkeli kristlikud demokraadid võivad üritada luua vähemusvalitsuse. Võimalikuks partneriks oleks rohelised.
  • Võivad alata kõnelused SPDga, et moodustada uus suurkoalitsioon.
  • Erakorralised valimised.

Eelkõneluste pikendamise korral:

  • Erakonnad üritavad kokku leppida senisest täpsemas koalitsioonileppes.
  • Eelkõnelused võivad kesta nädalaid 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles