Senaatorid: Trumpi väimees varjas Wikileaksi ja Venemaaga seotud e-kirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Jared Kushner.
Donald Trump ja Jared Kushner. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Valge Maja nõunik ja president Donald Trumpi väimees Jared Kushner ei avalikustanud WikiLeaksi ja Venemaaga seotud e-kirju 2016. aastal, väitsid USA senaatorid. 

Kaks senaatorit on Kushnerile saatnud kirja dokumentide kohta, mis on seotud Venemaa sekkumisega USA valimistesse ja uurimisega, mis sel teemal käimas on. Kushneri advokaadi sõnul on ta valmis igasugustele lisaküsimustele vastama.

Senati õiguskomitee juht, vabariiklasest senaator Charles Grassley ja demokraadist senaator Diane Feinstein kirjutasid, et e-kirjad jäeti välja dokumentidest, mille Kushner oktoobris esitama pidi.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

«Me hindame teie vabatahtlikku koostööd uurimise osas, aga esitatud dokumendid paistavad olevat puudulikud,» kirjutasid senaatorid Kushneri advokaadile.

Väidetakse, et ei esitatud e-kirju Kushneri Venemaa-sidemete kohta. Samuti olevat esitamata jäänud talle saadetud kutse õhtusöögile, mille ta saatis edasi teistele kampaanias osalenutele.

Dokumentide varjamine tuli avalikuks sellega, et teised uurimise all olevad isikud esitasid kirju, mis olid koopiana saadetud ka Kushnerile. Need kirjad pole siiani avalikuks tulnud. Senaatorid loodavad enda käsutusse saada ka Kushneri kõneajaloo.

Michael Flynn.
Michael Flynn. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Senaatorid on palunud andmeid ka Kushneri ja veebruaris vallandatud endise julgeolekunõuniku Michael Flynni omavahelise suhtluse kohta. Flynn oli sunnitud veebruaris tagasi astuma, sest ta oli valetanud asepresident Mike Pence'ile Venemaa esindajaga kohtumise osas.

Kushneri advokaadile on dokumentide esitamise tähtajaks seatud 27. november.

USA luureagentuurid usuvad, et Venemaa aitas president Trumpil valimised võita. Arvatakse, et häkiti demokraatide kandidaat Hillary Clintoni elektronpostkasti ja lekitati sealt leitud kirjad, et sellega Clintoni võimalusi valimiste võitmiseks kahjustada.

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Lisa Lake/AFP/Scanpix

Sel nädalal selgus, et Donald Trump juunior oli isiklikus kontaktis WikiLeaksiga ning omavahel vahetati sõnumeid Twitteri kaudu. Eriuurija Robert Mueller uurib samuti sidemeid Venemaa ja Trumpi kampaaniameeskonna vahel.

Eelmisel kuul tunnistas endine Trumpi kampaanianõunik George Papadopoulos, et valetas FBI-le väidetavate Venemaa esindajatega kohtumiste kellaaegade kohta.

Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort ja tema kaasosaline pandi koduaresti. Neid süüdistatakse rahapesus. Need süüdistused pole otseselt seotud USA presidendivalimistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles