Ahtisaari: Gaddafi aeg Liibüas on läbi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa valitsusvastased relvadega.
Liibüa valitsusvastased relvadega. Foto: SCANPIX

Soome endine president Martti Ahtisaari ütles Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et Muammar Gaddafi aeg Liibüa juhina on saanud läbi.

Ahtisaari väljendas lootust, et diktaator lahkub riigist võimalikult kiiresti. «Loodan, et Gaddafi lahkub riigist nii kaua, kui ta seda võimalust üldse kasutada saab. Ja piisavalt kaugele. Ta peab tõmbuma Liibüa asjadega tegelemisest täielikult eemale.»

Ahtisaari peab ajalooliselt ÜRO Julgeolekunõukogu otsust kaitsta liibüalasi õhurünnakutega. Tema sõnul ei välista otsus seda, et õhurünnakuid võib suunata otse Gaddafi pihta.

«Kui kord juba tuleb tavainimesi kaitsta, siis piiri tõmbamine on minu arvates võimatu. Seni, kuni Liibüa poliitiline juhtkond sõdib kogu aeg kodanike vastu, siis vastutus kaitsta rahvast viib selleni,» jutustas ta.

«Kui Liibüa juhtkond seda ära ei lõpeta ja näeb, et rahvusvaheline üldsus seda ei talu, jätkuvad õhurünnakud seni, kuni võim vahetub. Asjad on läinud nii kaugele, et minu arvates on muud võimalust väga raske ette kujutada.»

Esiterroristi Osama bin Ladeni tapmisele järgnenud ameeriklaste juubeldamine tekitas Ahtisaaris võõristust. «Vaatamata sellele, et tegemist oli terroristiga, tekitab selline käitumine veidi võõristust. Võib-olla see on soomlaslik seisukohavõtt inimene surma puhul.»

Ahtisaari oletab, et bin Ladeni järgijate kättemaksurünnakud saavad alguse Pakistanist. «Pakistanlastel on raske kedagi veenda selles, et nad ei teadnud bin Ladenist midagi, kuigi peidupaiga naabruses elab pensionäridest kindraleid ja samas läheduses asub ka sõjaväeakadeemia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles