EL kärbib 2018. aasta eelarves Türgile eraldatavat raha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Täna avaldati Euroopa Liidu 2018. aasta eelarveeelnõu, mis näeb ette Türgile eraldatava raha kärpimist, sest Brüssel sest kahtleb Ankara pühendumuses demokraatiale ja inimõigustele. 

Saksa kantsleri Angela Merkeli juhtimisel ärgitati kärpima Türgile ette nähtud rahastust, mis on seotud Türgi püüdlustega saada ELi liikmeks. Kärped tingis Ankara tegevus 2016. aastal Türgis toimunud riigipöörde katse järel.

Euroopa Parlamendi saadikud teatasid täna, et Türgi ühinemiseelset abi kärbitakse järgmise aasta eelarves 105 miljoni euro võrra. Lisaks külmutatakse veel 70 miljonit eurot, mille eraldamisest oli EL teatanud varem.

Parlamendisaadikud ütlesid avalduses, et peavad murettekitavaks Türgis halvenevat olukorda demokraatia, õigusriigi ja inimõiguste vallas. Riigipöördekatse järel on Türgi keskvõim vallandanud üle 140 000 avaliku sektori töötaja ja kinni pidanud veel 50 000. Kinnipeetute seas on ka opositsioonipoliitikuid, akadeemikuid, ajakirjanikke, aktiviste ja EL-i kodanikke.

«Oleme saatnud selge sõnumi, et EL ei eralda raha tingimusteta,» ütles Rumeenia europarlamendisaadik Siegfried Muresan.

Euroopa on lubanud eraldada Türgile 2014.-2020. aastani ühinemiseelse abina 4,45 miljardit eurot, kuid seni on sellest välja makstud 360 miljonit.

Lepe vajab Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu Nõukogu ametlikku heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles