Hiinat pahandas Sahharovi preemia andmine dissidendile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hu Jia.
Hu Jia. Foto: AFP / Scanpix

Hiinat ärritas Euroopa Parlamendi otsus anda tänavune Sahharovi mõttevabaduse preemia Hiina dissidendile Hu Jiale.


«Me avaldame sügavat rahulolematust Euroopa Parlamendi otsuse üle anda selline auhind Hiinas vangistatud kriminaalile, eirates nii meie korduvaid proteste,» ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Liu Jianchao, vahendas AFP.

«See on jäme vahelesegamine Hiina siseasjadesse,» täpsustas Liu, kes siiski kinnitas, et Euroopa Parlamendi otsus ei mõjuta reedel algavat Aasia-Euroopa tippkohtumist (ASEM), mil 43 riigi liidrid kogunevad Pekingisse.

Euroopa Parlament andis maineka Sahharovi auhinna Hiina Rahvavabariigi inimõiguste eest võitlejale Hule, kes on juhtinud avalikkuse tähelepanu ka Hiina keskkonnaprobleemidele ning HIVi- ja aidsivastasele ennetustööle.

Hiina võimud mõistsid Hu süüdi riigivastaste meeleolude õhutamises, mistõttu elab ta oma Pekingi kodus julgeolekutöötajate pideva valve all.

Hu kandideeris sel aastal ka Nobeli rahupreemiale, kuid pidevalt suursoosikuks peetud dissident pole siiani veel valituks osutunud.

Euroopa Parlament annab Sahharovi preemiat välja isikutele või organisatsioonidele, kes võitlevad rõhumise, sallimatuse ja ebaõigluse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles