Põhja-Korea välisminister külastab Kuubat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho. Foto: RICHARD DREW/AP/SCANPIX

Põhja-Korea välisminister külastab Kuubat ajal, mil nii Pyongyangi kui ka Havana suhted Ühendriikidega on pingelised. 

Pyongangi välisminister Ri Yong Ho kohtub oma Kuuba ametivenna Bruno Rodriguez Parrillaga Havanas ja osaleb erinevatel üritustel, mida Kuuba välisministeerium ei avaldanud.

Visiit leiab aset ajal, mil Washingtoni ja Pyongyangi suhted on ülekuumenemise äärel Põhja-Korea tuumaprogrammi tõttu. Pyongyang on väidetavalt välja töötanud tuumapeaga kaugmaaraketi, mille lennuraadiusesse jääb ka USA rannik.

Washington taastas diplomaatilised suhted Havanaga 2015. aastal pärast poolt sajandit vastuseisu, kuid president Donald Trumpi ametisseastumisest saadik on läbisaamine taas jahenenud.

Kommunistlik Kuuba on Põhja-Korea üks väheseid järelejäänud liitlaseid.

Kuuba legendaarne liider Fidel Castro külastas Põhja-Koread 1986. aastal ja kohtus riigi looja ja liidri Kim Il-sungiga. Pyongyang pidas 2016. aastal Castro surma puhul kolmepäevast leina. Lisaks saadeti Kuubasse Castro matustele kõrge riiklik delegatsioon.

2013. aastal konfiskeeris Panama Põhja-Korea laeva, mille pardalt leiti Kuuba deklareerimata relvasaadetis. Tegu oli Nõukogude-aegsete relvadega, lisaks leiti suhkrukottide alt ka hävitajaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles