Video: Mugabe ei teatanud telepöördumises tagasiastumisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mugabe telepöördumine
Mugabe telepöördumine Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI/AP/Scanpix

Zimbabwe president Robert Mugabe ei teatanud pühapäeva õhtul telepöördumises tagasiastumisest, kuigi seda temalt oodati.

Kuigi Mugabe lahkumise üle peetavate kõnelustega kursis olev ametnik väitis, et Mugabe teatab tagasiastumisest, siis nii ei läinud. 37 aastat riiki juhtinud 93-aastane Mugabe rõhutas, et on endiselt võimul. «Valitseva ZANU-PF partei kongress leiab aset lähinädalatel ja ma juhin selle protsesse,» seletas Mugabe.

Mugabe kõrval seisid esinemise ajal kindralid, kes korraldasid sõjalise sekkumise olukorda riigis.

Mugabe avaldas austust Zimbabwe kolmele võimusambale - sõjaväele, võimuparteile ja sõjaveteranide liikumisele - ning kutsus rahvuslikule solidaarsusele. «Me peame õppima andestama ja lahendama tõelised või kujuteldavad vastuolud kamraadlikus zimbabwe vaimus,» lisas ta ja lisas, et juhinduda ei tohi kibestumisest.

Leht: Zimbabwe kindralid teevad Mugabe kohta avalduse

Ajaleht Guardian teatas pühapäeva hilisõhtul, et Zimbabwe poliitilise kriisiga seotud kindralid teevad Mugabe kohta esmaspäeva hommikul avalduse. Kindralite teade edastati pärast telepöördumist. 

Mugabe esinemine tekitas imestust, kuna võimupartei ZANU-PF oli ta varem pühapäeval parteijuhi kohalt tagandanud ja nimetanud tema asemele endise asepresidendi Emmerson Mnangagwa, kelle Mugabe tagandas eelmisel nädalal ametist, vallandades kriisi.

Võimuerakonna juhtkond hoiatas, et kui Mugabe esmaspäeva keskpäevaks presidendi kohalt tagasi ei astu, alustatakse tema suhtes tagandamisprotseduuri. Mugabe on üha suureneva surve all tagasi astuda pärast seda, kui sõjavägi võttis riigis kontrolli enda kätte. Mugabe on olnud alates teisipäevast koduarestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles