Jeemeni väed avasid tule õpetajate pihta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne meeleavaldus Taizis.
Eilne meeleavaldus Taizis. Foto: SCANPIX

Jeemeni linna Taizi julgeolekuväed avasid pealtnägijate sõnul eile tule õpetajate algatatud meeleavalduse pihta ning tapsid kaks õpetajat.

Vähemalt 50 inimest sai haavata, neist 11 tulistamise käigus. Hukkunute arv võib veel kasvada, kuna kolm inimest on kriitilises seisus, vahendab CNN.

Tuhanded õpetajad korraldasid marsi palgatõusude nõudmiseks ja Jeemeni presidendi Ali Abdullah Salehi tagandamiseks.

«Korraldasime marsi selle rõhuva režiimi vastu, mis ei võimalda meile meie õigusi,» sõnas Jeemeni õpetajateliidu juht Fuad Dahabah. «Nad tulistasid meie pihta kui marssisime rahumeelselt.»

Mullu allkirjastati Dahabahi sõnul valitsusega lepe, mille kohaselt õpetajate palgad tõusevad. Siiani pole aga õpetajad suuremaid sissetulekuid näinud.

«Õpetajad marssisid nõudes oma õigusi ja palkasid,» sõnas üks meeleavaldusel osaleja Abdul Karim Ali.

Taizi julgeoleku vanemametnik sõnas aga anonüümselt CNNile, et marsil osalejad olid relvastatud, nad ründasid valitsusvägesid, ähvardasid kohalikke ja sundisid poeomanikke ettevõtteid sulgema. «Aktsepteerime nende arvamuse väljendamist, kuid kui nad ründavad teisi, peame sekkuma,» avaldas julgeolekuametnik. «Julgeolekuväed ei kasutaks iial jõudu, nad teevad seda vaid siis, kui tsiviilisikud on ohus.»

Abdul Karim Ali teatel polnud õpetajad mitte mingil juhul relvastatud ning tegemist on vaid valitsuse tavapärase ettekäändega inimeste tapmiseks. «Kui me olime relvastatud, siis kuidas ükski julgeolekuväelane pihta või surma ei saanud? Protesteerime rahumeelselt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles