Valgevene KGB vahistas spionaaži alusel Ukraina ajakirjaniku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnipeetud Ukraina ajakirjanik Pavlo Šarojko.
Kinnipeetud Ukraina ajakirjanik Pavlo Šarojko. Foto: twitter.com

Valgevene Riikliku Julgeoleku Komitee (KGB) teatas spionaažis kahtlustatava Ukraina ajakirjaniku vahistamisest, väites, et viimane on sõjaväeluure agent.

Täna avaldatud teates sõnas KGB, et Pavlo Šarojko vahistati 25. oktoobril.

Teade avaldati kolm päeva pärast seda, kui Ukraina ajakirjanike liidu juht Serhhi Tomilenko tuvastas Šarojko Ukraina raadio korrespondendina ja nõudis ajakirjaniku vabastamist.

Valgevene KGB väitis aga, et Šarojko töötas Ukraina kaitseministeeriumi luuredirektoraadi agendina ning ajakirjanikuameti näol oli tegu vaid suitsukattega.

Lisaks väideti, et Šarojko lõi Valgevenes oma agentide võrgustiku, et koguda Valgevene sõjaväe ja poliitiliste ringkondade kohta käivat informatsiooni.

Valgevene inimõigusorganisatsioon Charter97 edastas Šarojko kolleegide teate, et ajakirjanik oli väidetavalt töötanud Valgevenes arreteerimise järel kadunuks jäänud 19-aastase Ukraina kodaniku Pavlo Hrõbiga seotud lugude kallal. Hiljem saadeti noormees Venemaale, kus talle on esitatud terrorismisüüdistused.

Lisaks sellele saatis Ukraina välisministeeriumi konsulaarteenistuse esindaja Vasil Kõrõlitš Valgevene võimudele päringu teise 16. novembril Valgevenes kinni peetud Ukraina kodaniku Oleksandr Skõba asjus.

Raportite kohaselt kadus Ukraina idaosas tegutseva tehase juht Skõba 15. novembril ühepäevasel ärivisiidil Minskisse ning teatas päev hiljem kõnes oma abikaasale, et ta peeti kinni Valgevene KGB poolt.

Ukraina saatkond nõuab Skõba kinnipidamise põhjuste ja tingimuste kohta kohest selgitust. Valgevene pool pole seni mingit ametlikku informatsiooni edastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles