Video: USA ajakirjanik: Putin võib olla üks maailma rikkamaid mehi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/AP/Scanpix

Neli aastat Venemaal elanud uuriv ajakirjanik Luke Harding, kelle sulest ilmus hiljuti raamat «Collusion: Secret Meetings, Dirty Money, and How Russia Helped Donald Trump Win», (eesti keeles «Kokkumäng: salakohtumised, must raha ja kuidas Venemaa aitas Donald Trumpil võita») selgitab videos Business Insiderile, miks ta usub, et Vladimir Putin võib tegelikult olla üks maailma rikkamaid mehi.

«Minu nimi on Luke Harding. Ma olen ajakirjanik ja kirjanik, minu uue raamatu nimi on «Kokkupõrge» ja see räägib Donald Trumpist ja Venemaast.

Putin ja raha, see on teema, mis on Venemaal tabu. Ma kirjutasin sel teemal juba 2007. aastal põhinedes toona tema administratsiooni allikatele, kes rääkisid sosinal, et tema väärtus on ligikaudu 40 miljardit dollarit. See oli kümme aastat tagasi.

Asi on selles, et Venemaal kehtib kleptokraatia. Riik on ka maailma suurim naftatootja ja põhimõtteliselt kõik Vene riigi ladvikus on multimiljardärid. Ja Putin on selle püramiidi tipus, kuigi tema ametlik aastapalk on vaid 100 000 dollarit.

Putini kontrolli all on väidetavalt 37 protsenti Vene naftafirmast Surgutneftegaz ja 4,5 protsenti gaasigigandist Gazprom. Lisaks on tal osalus (Šveitsis registreeritud suurimas Vene nafta) ekspordifirmas Gunvor.

2012. aastal oli tema vara suuruseks hinnanguliselt 70 miljardit dollarit.

Nüüd teavad kõik Vene eliiti kuulujad, et ta on pika puuga kõike rikkam mees, aga kogu selle süsteemi ilu seisneb selles, et formaalselt ei kuulu talle midagi ja kõik toimub tema esindajate kaudu, kellest mitmele on kehtestanud ka USA sanktsioonid.

See on täitsa nutikas süsteem, ta on muidugi meeletult rikas, aga Putini puhul on see pigem võimu tagatis, sest võim on see, mis teda tegelikult huvitab.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles