Vene meteoroloogid tunnistasid kiirgusetõusu, Rosatom eitab tuumaõnnetuse toimumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiatussilt sisenemisel Ozjorski linna, kus asub radioaktiivsete jäätmete töötlemistehas Majak.
Hoiatussilt sisenemisel Ozjorski linna, kus asub radioaktiivsete jäätmete töötlemistehas Majak. Foto: Yakovlev Ilya/ITAR-TASS/Scanpix

Vene võimud kinnitasid täna kiirgusetaseme kasvu Uurali mägede kohal.

Prantsuse tuumaohutusamet registreeris novembri algul kiirguse kasvu Volga jõe ja Uuralite vahelises piirkonnas seoses arvatava tuumakütuse või radioaktiivse aine tootmisega seotud õnnetusega. Prantsuse ameti teatel ei kujuta ruteenium-106 isotoobi pääsemine atmosfääri Euroopa riikidele keskkonnaohtu.

Vene ilmateenistus Rosgidromet teatas täna, et registreeris Uuralite lõunaosas ruteenium-106 atmosfääri pääsemise ja nimetas saaste taset äärmiselt kõrgeks.

«Rosgidromet tuvastas septembri lõpus suurima ruteenium-106 kontsentratsiooni Lõuna-Uuralis Rosatomile kuuluva kombinaadi Majak lähikonnas (selles ettevõttes töödeldakse ärakasutatud tuumakütust),» seisis teates.

Riiklik tuumakontsern Rosatom eitas jätkuvalt, et kiirgus on seotud nende rajatistega.

«Meil pole toimunud ühtegi tuumaõnnetust,» ütles Rosatomi esindaja AFP-le.

Greenpeace palus Venemaal kiirgusolukorda Uuralis kontrollida

Greenpeace'i Venemaa osakond kavatseb seoses teadetega ruteenium-106 õhkupaiskumisest pöörduda prokuratuuri palvega kontrollida kiirgusolukorda Lõuna-Uuralis.

«Vene Greenpeace saadab prokuratuuri kirja palvega kontrollida võimalikku kiirgusõnnetuse ja keskkonna olukorra varjamist, samuti radioaktiivsete isotoopide seiresüsteemi valmidust uute avariide tuvastamiseks,» edastas Vene Greenpeace pressiteenistus.

Radioloogilise kaitse ja tuumaohutuse instituudi (IRSN) hinnangul ei kujuta Euroopa riikide õhust leitud radioaktiivne isotoop ruteenium-106 ohtu tervisele ega keskkonnale.

Kiirguse õhkupaiskumise piirkond asub Volga jõe ja Uurali mägede vahel, lisas instituut, soovitades ettevaatusabinõuna sellest piirkonnast saabuvate importtoiduainete pistelist kontrolli.

IRSN-i sõnul on kiirgus ilmselt seotud õnnetusega tuumakütuse või radioaktiivse aine tootmisel.

Õhuseire andmetel oli radiatsioonitase kõrgeim septembri lõpus ja oktoobri algul, viimasel ajal ei ole seda enam atmosfäärist tuvastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles