KOHALIK VAADE. Bosnia noortel sai mõõt täis

Jure Brankovič
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppetöö Sarajevos asuvas algkoolis. Riigi segaasustusega piirkondades eri rahvusest ja usutunnistusest koolilapsed omavahel kokku ei puutu.
Õppetöö Sarajevos asuvas algkoolis. Riigi segaasustusega piirkondades eri rahvusest ja usutunnistusest koolilapsed omavahel kokku ei puutu. Foto: AMEL EMRIC/AP/Scanpix

Täna selguv Ratko Mladići kohtuotsus on Jugoslaavia sõjakuritegude tribunalile viimane suur teetähis. Mladić juhtis operatsioone Bosnia genotsiidi ajal, mis saavutas oma haripunkti 1995. aastal 8000 mehe tapmisega Srebrenicas. Isegi 22 aastat pärast veresauna on sügavalt lõhenenud Bosnia ja Hertsegoviinas väga vähe märke tervest mõistusest. Kuid neid siiski on.

«Meil on villand,» ütlesid riigi keskosas asuva Jajce asula kooliõpilased. Nad korraldasid meeleavalduse segregatsiooni vastu ja nende liikumine pälvis kiiresti toetust üle kogu riigi.

Nad nõuavad oma riigilt, kohalikelt omavalitsustelt ja isegi vanematelt, et lõpetataks õpilaste jagamine klassidesse rahvuse või usu järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles