Venemaalt saabunud tuumapilve allikas on siiani mõistatus

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mayaki tuumarajatis.
Mayaki tuumarajatis. Foto: Yakovlev Ilya/ITAR-TASS/Scanpix

Vene meteoroloogiakeskus kinnitas eile, et Lõuna-Uuralites Majaki tuumarajatise lähedal leiti õhus olevat äärmiselt kõrge ruteenium-106 isotoobi taseme. See ületas nende sõnul tavapärast õhusaaste taset 986 korda. 

«Argajaši ja Novogornõi jälgimisjaamadest võetud radioaktiivsete aerosoolide proovid sisaldasid isotoopi ruteenium-106,» teatas Rosgidrometi ilmateenistus. Selle juhi Maksim Jakovenko sõnul ei ole saaste aga riigi elanikele kuidagi ohtlik ja kiirgusallika ülesotsimine pole nende töö.

Vene Rosatomi korporatsiooni esindaja ütles seejärel, et Vene tuumarajatistes pole aset leidnud ühtki õnnetusjuhtumit. Nad lisasid, et õhust leitud isotoobi tase ei ole inimeste tervisele ja elule ohtlik ja on 20 000 korda väiksem kui lubatud aastane doos. Majaki tuumarajatisest, mis taastöötleb tuumakütust, lisati, et nad pole ruteenium-106 isotoopi aastaid tootnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles