Kadunud Argentina allveelaeval jagub hapnikku veel vähem kui 24 tunniks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaeva kodusadamas Mar del Platas rippuv pilt allveeaeva ja Argentina lipuga.
Allveelaeva kodusadamas Mar del Platas rippuv pilt allveeaeva ja Argentina lipuga. Foto: Vicente Robles/AP/Scanpix

Päästjatel on jäänud alla 24 tunni, et leida kohaliku aja järgi läinud nädala kolmapäeval radaritelt kadunud Argentina allveelaev. 

Mõne tunni eest teatati Argentina kohalikus meedias, et üks Argentina sõjaväelennuk avastas radarilt soojakiirguse, mis tuli umbes 70-meetri sügavuselt ookeanis. Päästjate hinnangul võib tegu olla kadunud alleelaevaga ARA San Juan, vahendasid kohalik raadiojaam Mitre ja uudistekanal Clarin. 

Kohale saadeti miniallveelaev, et soojust kiiranud ese tuvastada. Argentina kaitseministeerium keeldus meedias avaldatut kinnitamast.

Kadunud allveelaev ARA San Juan
Kadunud allveelaev ARA San Juan Foto: Argentine Navy / Caters News/Caters News Agency

Saksamaal valmistatud ARA San Juani pardal on 44 inimest ja see jäi kadunuks kuue päeva eest. Hapnikuvarusid on allveelaeval seitsme päeva jagu.

Comodoro Rivadavia linnas asuv regionaalhaigla on pandud valmis kannatanuid vastu võtma, tühistatud on kõik plaanilised operatsioonid ja vabana hoitakse nelja operatsioonisaali.

Otsingutesse on kaasatud 13 lennukit ja 17 veealust – otsingud on nüüd jõudnud kriitilisse faasi, teatas Argentina merevägi.

Inimesed lehvitamas allveelaeva otsingutele suunduvale Argentina hävitajale Sarandi. 
Inimesed lehvitamas allveelaeva otsingutele suunduvale Argentina hävitajale Sarandi. Foto: Marina Devo/AP

Tegu on suurima operatsiooniga Atlandi ookeani lõunaosas 1982. aastal aset leidnud Falklandi sõjast saadik.

Viimane kord, kui allveelaeval oli side mereväebaasiga, teatati selle pardalt, et neil on probleeme akuga. Seejärel anti allveelaevale käsk lühimat teed pidi kodusadamasse Mar del Platasse naasta. 

Pardal on 43 meest ja 1 naine-  Argentina esimene naissoost aleveelaeva ohvitser Eliana Krawczyk. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles