Pildid ja video: Genotsiidis süüdi mõistetud Mladic kaebab otsuse edasi (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Srebrenica veresauna korraldamises süüdi mõistetud Bosnia serblane Ratko Mladic hakkas täna tribunali ees märatsema ja veeti veidi enne otsuse ettelugemist kohtusaalist välja. 

Kuue ja poole aasta eest ajavoolust välja lülitatud Serbia külas tabatud Ratko Mladić mõisteti süüi Teise ilmasõja järgse Euroopa ohvriterohkeima Srebrenica veresauna korraldamises. Genotsiidi ja sõjakuritegude eest ootab teda ees eluaegne vangistus. 

«Ratko Mladic kaebab otsuse edasi,» teatas Mladicu  poeg, kes nimetas ÜRO tribunali otsust sõjapropagandaks.

Ratko Mladicu poeg Darko Mladic pressikonverentsil.
Ratko Mladicu poeg Darko Mladic pressikonverentsil. Foto: CRIS TOALA OLIVARES/REUTERS

«See otsus on ebaõiglane ja vastuollus faktidega. Seetõttu võitleme me edasi ja tõestame, et otsus on vale,» ütles Darko Mladic ajakirjanikele. «Täna asendati õiglus sõjapropagandaga.»

Tema kõrval seisnud Ratko Mladicut kohtus kaitsnud advokaat Dragan Ivetic lisas, et tribunal ei võtnud otsuse tegemisel arvesse kohtualuse terviseprobleeme. «Keegi ei võtnud kuulda, arstide hoiatusi,» ütles ta. «Kaebame otsuse kindlasti edasi.»

Ülemkohtunik Alphons Orie käskis Mladici veidi enne otsuse ettelugemist istungilt eemaldada pärast seda, kui süüdistatav tribunalile solvanguid karjus ja neid valetajateks nimetas. «Nad valetavad, te valetate. Ma ei tunne end hästi,» karjus Mladic, enne kui ta kahe ÜRO julgeolekutöötaja poolt minema toimetati. 

Veidi enne seda oli Orie tagasi lükanud Mladici kaitsja palve protsess peatada süüdistatava kõrge vererõhu tõttu. 

Prokuratuur esitas Mladićile kokku 11 süüdistust muu hulgas genotsiidis, rünnakutes tsiviilelanikkonna vastu ja 200 ÜRO töötaja pantvangistamises.

Bosnialastest ohvrid ja nende perekonnad on ÜRO tribunali tänase otsusega osaliselt rahul.  «Olen osaliselt rahul. See (karistus) on suurem, kui sai osaks (Radovan) Karadžićile. Samas ei mõistetud teda süüdi süüdistuspunktis, mis hõlmasid genotsiidi mõnedes külades,» ütles ühenduse Srebrenica Emad juht Munira Subašić.

Prokuratuur esitas Mladićile kokku 11 süüdistust muu hulgas genotsiidis, rünnakutes tsiviilelanikkonna vastu ja 200 ÜRO töötaja pantvangistamises. Kolmeliikmelisse tribunali kuulusid Hollandi, Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Saksamaa õigusemõistjad.

Kaitsjal on võimalik otsus edasi kaevata ning see tähendab, et protsess praegu 74-aastase Mladići üle võib edasi kesta. Mladić eitab süüd ja väidab, et sõja käigus toime pandud kuritööd ei toimunud tema käsul, vaid selle ajendiks oli isiklik kättemaks.

Pärast oma eestkostja, kommunistist diktaatori Slobodan Miloševiči kohtu ette toomist haihtus Bosnia lihuniku nime pälvinud Mladić fantoomina. Lazarevo külas Milorad Komadići nime all elanud endine armeejuht suutis end varjata ligi 16 aastat, vaevumata end isegi maskeerima. 

Mladićit ja tema kaaslasi ühendas unistus etniliselt puhtast Suur-Serbiast. See utoopiline ideaal põhjustas üle 130 000 ohvri nõudnud sõja ja Euroopa ohvriterohkeima veresauna pärast Teist maailmasõda, kui väidetavalt Mladići käsul tapsid Suur-Serbia ideaalist joovastunud sõdurid 1995. aastal Srebrenicas hinnanguliselt 8000 moslemist meest ja poissi.

«Tänane otsus oli tribunali ajaloo ja rahvusvahelise õiguse jaoks märgiline. Mladic oli üks esimesi inimesi, kes see kabinet süüdistuse esitas ja üks viimaseid, kes süüdi mõisteti,» ütles peasüüdistaja Serge Brammertz

Sellest hoolimata peavad paljud serblased Mladićit kangelaseks. «Mis iganes juhtub, Mladić jääb serbia rahva jaoks legendiks,» ütles umbes 300 tunnistaja seas üle kuulatud Bosnia Serblaste Vabariigi juht Milorad Dodik. Tema sõnul kaitses Mladić sõjas serbia rahva vabadust ja süüdimõistev otsus tugevdab veelgi Mladići müüti.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles