Nizzas arreteeriti Vene oligarh, Venemaa kutsus saadiku vaibale (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dagestani päritolu vene oligarh Suleiman Kerimov.
Dagestani päritolu vene oligarh Suleiman Kerimov. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Vene riigiduuma saadik ja suurärimees Suleiman Kerimov, kes arvatakse olevat rikkaim parlamendiliige Venemaal, võeti eile Prantsuse kuurortlinnas Nizzas vahi alla. Vene välisministeerium kutsus seepeale vaibale Prantsuse esindaja.

Vene saatkond Prantsusmaal on pakkunud omalt poolt Kerimovile igakülget abi, vahendab Deutsche Welle Vene riiklikku uudisteagentuuri TASS.

«Suleiman Kerimov peeti kinni 20. novembri õhtul Nizza lennujaamas, kust ta toimetati politseijaoskonda,» teatas saatkond. «Vene konsulaat on Prantsuse ametivõimudega ühenduses, et anda Vene duumasaadikule igakülgset abi.»

Kerimov esindab Föderatsiooninõukogus (riigiduuma ülemkoda - toim.) Dagestani. Vene välisministeeriumi andmetel reisis ta diplomaatilise passiga, mis annab Kerimovile diplomaatilise puutumatuse, mistõttu ei tohi teda välisriigi pinnal kinni pidada.

Moskva kutsus vastuseks juhtumile vaibale Prantsuse asesuursaadiku.

Prantsuse prokuratuur ütles uudisteagentuurile Reuters, et Kerimovi kinnipidamise põhjuseks on saadiku küsitlemine seoses maksupettuse süüdistusega. Reutersiga rääkinud allika sõnul puudutab kaasus Prantsuse Riveral asuvate luksusvillade ostutehingut.

Esimest korda tõstatus teema selle aasta märtsis. Kerimovi assistent teatas aga toona, et duumasaadik ei oma väljaspool Venemaad mingit kinnisvara.

Financial Times paigutab Kerimovi Venemaa rikaste ärimeeste edetabelis 21. kohale, hinnates tema vara suuruseks 5,37 miljardit eurot.

Kerimov sattus seoses Prantsuse kuurortlinnaga meediatähelepanu alla ka aastaid tagasi, kui ta 2006. aastal sõitis Nizzas rannapromenaadil sodiks oma 650 000 dollarit maksva Ferrari Enzo.

Kerimov ja temaga koos autos viibinud vene telenägu Tina Kandelaki pääsesid napilt eluga, kui auto pärast vastu puud sõitmist põlema süttis.

Ferrari vrakk.
Ferrari vrakk. Foto: AFP/Scanpix

Hetkel on ebaselge, kui kaua Prantsuse politsei Kerimovit vahi all hoida kavatseb ja kas teda võib oodata kriminaalsüüdistus.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles