Palestiina poliitilised jõud leppisid kokku 2018. aasta valimistes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina lipp.
Palestiina lipp. Foto: AFP/SCANPIX

Palestiina juhtivad poliitilised jõud leppisid kolmapäeval kokku vajaduses korraldada valimised veel enne 2018. aasta lõppu.

Pärast Kairos peetud kahepäevaseid leppimiskõnelusi kutsusid pooled valimiskomisjoni üles alustama ettevalmistusi parlamendi- ja presidendivalimisteks ning esitasid Palestiina presidendile Mahmoud Abbasile palve määrata nendega konsulteerimise järel kindlaks valimiskuupäev.

Kohtumise järel tehtud ühisavalduses kiidetakse ka oktoobris mõõduka Fatahi ja islamistliku Hamasi vahel sõlmitud ühtsuslepet, mille eesmärgiks oli teha lõpp kümme aastat kestnud lõhele ning mille raames peaks Hamas 1. detsembril loovutama võimu Gaza sektoris.

Suletud uste taga peetud läbirääkimised algasid teisipäeval ning sellel osalesid 13 partei ja rühmituse esindajad.

Kolmapäevase avalduse kohaselt on Egiptuse vahendusel saavutatud Hamasi-Fatahi lepe realistlik algus leppimisele.

Palestiinlased ei ole korraldanud parlamendivalimisi alates 2007. aastast, mil Hamas võttis Fatahilt kontrolli Gaza sektori üle. Fatah on domineeriv jõud Palestiina Omavalitsuses Iisraeli okupeeritud Läänekaldal.

Palestiina ja paljud maailma liidrid loodavad, et ühtsusleppe jõustamine leevendab kahe miljoni vaesuses ja tööpuuduses ägava Gaza elaniku olukorda.

Palestiina poliitiliste jõudude tüli on peetud ka üheks peamiseks takistuseks rahuprotsessile Iisraeliga.

Rahukõnelustel on veel märkimisväärseid karisid, nagu näiteks 2008. aastast saadik Iisraeliga kolm sõda maha pidanud Hamasi relvastatud tiiva tulevik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles