Prantsuse võimud esitasid Vene miljardärile süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politsei eskordib Suleiman Kerimovi kohtumajja.
Prantsuse politsei eskordib Suleiman Kerimovi kohtumajja. Foto: YANN COATSALIOU/AFP

Prantsuse võimud esitasid Vene miljardärist senaatorile Suleiman Kerimovile kolmapäeval süüdistuse maksupettuses.

Vaid mõni tund varem oli Moskva tema vahistamise vastu protestinud.

Kerimov peeti kinni esmaspäeval lennuväljale saabudes. Teda küsitleti kahe päeva vältel seoses luksusvillade ostutehingut puudutava väidetava maksudest kõrvalehiilimisega.

Praegu on ta vabastatud rangetel tingimustel, mis hõlmavad muu hulgas passi loovutamist ja viit miljonit eurot kautsjonit. Riigiprokurör Jean-Michel Pretre sõnul on piiratud ka tema liikumist.

Uurimisele lähedane allikas rääkis AFP-le, et süüdistuse kohaselt olevat Kerimov varjanud maksuvõimude eest kümneid miljoneid eurosid, kui ta vahendajate kaudu Rivieras luksuslikku kinnisvara soetas.

Vene valitsus kutsus tema kinnipidamisega seoses välja Prantsuse asesuursaadiku ja seadusandjad kiitsid heaks resolutsiooni, milles nimetati Kerimovi vahistamist 1961. aasta diplomaatiliste suhete Viini konventsiooni rikkumiseks.

«Tema senaatori staatus ja tõsiasi, et ta on Vene kodanik, tagab, et me mõistagi teeme kõik tema seaduslike huvide kaitseks,» lausus Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

Ta rõhutas, et 51-aastasel Kerimovil on diplomaatiline pass, mida ta ilmselt Nice'i saabudes siiski ei kasutanud.

Prantsuse välisministeeriumi esindaja sõnul kehtib Kerimovi diplomaatiline puutumatus vaid ametiülesannete täitmist puudutavate tegude suhtes ja on kohtu otsustada, kas süüdistused on seotud tema ametipositsiooniga.

Ajakirja Forbes andmeil on Kerimov Vene rikaste edetabelis 21. kohal. Tema vara hinnatakse 5,4 miljardile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles