Sloveenia valitsus võib kukkuda sloveenia keele ära õppinud süürlasest põgeniku pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia peaminister Miro Cerar.
Sloveenia peaminister Miro Cerar. Foto: AURORE BELOT/AFP/SCANPIX

Sloveenia valitsuse jätkamine sõltub 60-aastase Süüria põgenikust mehe edasisest saatusest.

Veebiportaal EUobserver kirjutas, et peaministri nime kandev liberaalne võimuerakond Miro Cerari Partei (SMC) on võtnud põgeniku Ahmad Shamieh´ oma kaitse alla.

Ahmad Shamieh.
Ahmad Shamieh. Foto: Youtube

Probleem on aga selles, et Shamieh saabus Sloveeniasse 2015. aastal Horvaatiast. Mõlemad naaberriigid kuuluvad Euroopa Liitu, kus praegu lähtutakse Dublini määrusest. See tähendab, et pagulaskandidaat võib varjupaika taotleda vaid ühes ELi riigis, nimelt esimeses, kuhu ta ühendusse saabudes oma jala tõstis.

Kuna Shamieh´ jaoks oli Horvaatia esimene ELi liikmesriik, kuhu ta saabus, saab ta praeguse korra järgi taotleda asüüli just selles riigis, aga mitte Sloveenias. Seetõttu ähvardabki meest Sloveeniast väljasaatmine.

Ahmad Shamieh avaldamas läinud nädalal koos toetajatega meelt oma väljasaatmise vastu.

Peaministripartei tahtis aga Dublini määrusest ümber minna teise seaduse – välismaalaste seaduse – abil. Sellega saaks Sloveenia ühiskonnaga hästi kohandunud ja ka sloveenia keele ära õppinud Shamieh´le anda Sloveenias ajutise elamisloa. Põgeniku staatust Sloveenias suurendab veelgi asjaolu, et ta on osalenud seal kultuuri- ja humanitaarprojektides.

Küsimus muutus poliitiliselt teravaks, kui neli rahvasaadikut palusid parlamendil Shamieh´ väljasaatmine peatada. Kaks rahvasaadikut – üks neist on peaministri erakonnakaaslane ja teine opositsioonisaadik – toimetasid mehe parlamendihoonesse, et politsei ei saaks teda ära viia.

Kuid Ceraril ei õnnestunud ülejäänud valitsust veenda, et Shamieh peaks jääma edasi Sloveeniasse. Shamieh ise sai närvivapustuse ja ta tuli toimetada haiglasse.

Lisaks sellele, et konservatiivne opositsioonierakond Sloveenia Demokraatlik Partei (SDS) on nõudnud peaministri tagandamist, on valitsusse kuuluv tsentristlik Sloveenia Pensionäride Demokraatlik Partei (DeSUS), kellele kuuluvad valitsuses välisministri, keskkonnaministri ja portfellita Sloveenia diasporaa ministri koht, ähvardanud valitsusest lahkuda.

Sloveenia välisminister Karl Erjavec.
Sloveenia välisminister Karl Erjavec. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

DeSUSi ridadesse kuuluv asepeaministrist välisminister Karl Erjavec ütles põhjenduseks, et valitsusjuht on olukorda kuritarvitanud ja peaministri püüdlused väljasaatmist takistada on ebaseaduslikud. Erjavec pakkus välja ka oma lahenduse: saata Shamieh Horvaatiasse ja seejärel lasta tal tulla ajutise passiga tagasi Sloveeniasse.

Toimuva taustaks on riigis järgmise aasta juulis toimuvad parlamendivalimised. Päevalehes Delo esmaspäeval avaldatud arvamusuuringu tulemuste järgi on Sloveenias praegu kõige populaarsem erakond valitsusliitu kuuluvad Sotsiaaldemokraadid (16,4 protsenti), kellele järgnesid SDS (15 protsenti) ja peaministri SMC (11,9 protsendiga). DeSUSe toetus oli sama uuringu järgi 5,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles