Sotsidelt oodatakse Saksa valitsuskriisi lahendamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sotsiaaldemokraatide esinumber Martin Schulz.
Saksa sotsiaaldemokraatide esinumber Martin Schulz. Foto: Kay Nietfeld/AP/Scanpix

Surve Saksa sotsiaaldemokraatidele (SPD) kasvab ja oodatakse, et nad nõustuksid vähemasti arutama võimalust moodustada kantsler Angela Merkeli konservatiividega uus valitsus.

Merkeli koalitsioonikõnelused Vabade Demokraatide ja rohelistega luhtusid ning seni on konservatiivide eelmine valitsuspartner SPD kinnitanud, et ei lähe uuesti Merkeliga koalitsiooni.

Kui koalitsiooni luua ei õnnestu, on valida vähemusvalitsuse ja ennetähtaegsete valimiste vahel. Vähemusvalitsust ei ole Saksamaal varem proovitud.

SPD esimees Martin Schulz välistas uue suure koalitsiooni pärast lüüasaamist septembrikuistel valimistel, kuid enne tänast kohtumist president Frank-Walter Steinmeieriga näis ta olevat mõnevõrra leebunud.

President on ärgitanud poliitikuid kompromissile minema.

«SPD on täiesti teadlik oma vastutusest praeguses keerulises olukorras,» ütles Schulz Saksa uudisteagentuurile dpa. «Ma olen kindel, et me leiame lähemate päevade ja nädalate jooksul oma riigi jaoks hea lahenduse.»

Mitmed sotsiaaldemokraadid on küll kahtleval seisukohal, kuid leiavad, et erakond peaks Merkeliga uue koalitsiooni moodustamist vähemasti arutama, või pakkuma toetust tema vähemusvalitsusele.

«Kui üldse miski muu ei toimi, peame kaaluma taas suurt koalitsiooni,» ütles sotsiaaldemokraadist parlamendiliige Karl Lauterbach.

Erakonna aseesimees Thorsten Schäfer-Gümbel arvas, et sotsiaaldemokraatid ei tohiks midagi välistada.

«Me peame arutama iga võimalust,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles