Puigdemont'i partei kaalub ühepoolsest iseseisvumisest loobumist (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/Scanpix

Kataloonia ekspresidendi Carles Puigdemont'i erakond PdeCat võib loobuda Kataloonia ühepoolsest iseseisvumisest ja asuda pooldama iseseisvuse saavutamist Madridiga peetavate kõneluste kaudu, teatas erakonna koordinaator täna.

Hispaania meedia teatas, et PdeCat ja selle endine valitsuspartner, vasakpoolne erakond ERC, plaanivad 21. detsembri valimiste eel loobuda oma parteiprogrammis üleskutsest kuulutada Kataloonia ühepoolselt iseseisvaks.

PdeCati koordinaator Marta Pascal kinnitas intervjuus raadiole Cadena Ser, et nende kava järgib seda liini. Ta rõhutas, et lõplikku otsust pole veel langetatud.

«See peab olema tõhus ning vajab eelkõige rohkemate inimeste toetust,» lisas ta. Pascali avaldus on märk PdeCati positsiooni pehmenemisest.

Kataloonia parlament kuulutas piirkonna iseseisvaks 27. oktoobril, kuid seda ei tunnustanud ei Madrid, Hispaania kohtud ega rahvusvaheline üldsus.

Madrid kehtestas seepeale Kataloonia üle otsevõimu, andis osa iseseisvusliikumise juhte kohtu alla ja kuulutas välja uued Kataloonia parlamendivalimised.

Kataloonia pidas 1. oktoobril iseseisvusreferendumi. Regionaalvõimude sõnul pooldas iseseisvumist 90 protsenti osalenutest, kuid hääletusel osalesid vähem kui pooled katalaanid. Keskvõim ega kohtud referendumit ei tunnustanud.

Puigdemont lootis moodustada 21. detsembrile kavandatud Kataloonia parlamendivalimisteks iseseisvuslaste ühisrinnet nagu 2015. aastal, kuid ERC keeldus ühisnimekirjas osalemisest.

Arvamusuuringud näitavad, et kuigi toetus on suurim iseseisvusmeelsetele erakondadele, siis võivad nad blokina jääda parlamendis ilma absoluutenamusest.

ERC lisas, et iseseisvusmeelsed peavad suurendama Kataloonia iseseisvumist toetavate inimeste arvu, kuigi erakond suhtub iseseisvumisse jõulisemalt kui PdeCat.

«Vabariigi ehitamise protsess on alanud. Tahame, et selle üle peetaks läbirääkimisi,» ütles ERC esindaja Roger Torrent.

Detsembris toimuvad valimised saavad tema sõnul olema sisuliselt uus referendum. «Seetõttu ärgitame Hispaania valitsust aktsepteerima nende valimiste tulemust,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles