Uurimise alt vabastatud Mugabe hakkab erihüvitisi saama (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Zimbabwe tagandatud riigipeale Robert Mugabele ja tema abikaasale Grace`ile tagati immuunsus ja neil lubatakse kooskõlas tagandamiseni viinud lepinguga riiki jääda.

Zimbabwe ametivõimud teatasid täna, et president Mugabe ja tema abikaasa Grace vabastati uurimise alt, lisaks tagatakse neile ka mitmed hüved.

Väidetavalt teatas Mugabe läbirääkimistel valitsuspartei ZANU-PF-iga, et ei kavatse eksiilis elada ja soovib surra kodumaal.

Tagandatud presidendile määratakse ka eripension, majutus, transpordi ja puhkuserahad, tervisekindlustus, piiratud mahuga lennureisid ning julgeolekuteenused.

Nii ZANU-PF-i sõjaline kui poliitiline tiib survestasid 37 aastat riiki juhtinud Mugabet erru minema.

President keeldus ametist lahkumast ka siis, kui sõjavägi oli pealinna üle kontrolli haaranud, kui loobus viimaks vastuseisust teisipäeval pärast seda, kui parlament oli algatanud tema tagandamise protsessi.

Hoolimata presidendi tagandamisest, väitis kõneisik Simon Khaya Moyo, et Mugabe ei ole poliitilise riigipöörde ohver.

«Ta on endiselt meie vabastamise sangar. Ta panustas viimase 37 aastaga riigi arengusse uskumatult palju,» sõnas Moyo. «Meil ei ole Mugabe ega tema naise vastu midagi. Zimbabwe elanikud tahtsid, et ta puhkaks. Nad on vabad riiki jääma, kui soovivad.»

Homme vannutatakse presidendiametisse endine asepresident Emmerson Mnangagwa.

Emmerson Mnangagwa hüüdnimega «Krokodill».
Emmerson Mnangagwa hüüdnimega «Krokodill». Foto: MIKE HUTCHINGS/REUTERS
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles