Süüria opositsioon soostus Genfi kõnelustele saatma ühisdelegatsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval tehtud foto õhulöögist mässuliste valduses olevas Arbinis.
Neljapäeval tehtud foto õhulöögist mässuliste valduses olevas Arbinis. Foto: AMER ALMOHIBANY/AFP

Süüria killustatud opositsioon jõudis kokkuleppele saata Genfi kõnelustele ühisdelegatsioon, teatas neljapäeval Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyādis ajakirjanikele opositsiooniühenduse Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) esindaja Bassma Kodmani.

"Me jõudsime kahe teise opositsiooniliikumisega kokkuleppele saata Genfi kõnelustele osalema ühisdelegatsioon," kinnitas Kodmani.

Süüria opositsiooniliikmed kohtusid kolmapäeval Saudi Araabias, et moodustada delegatsioon rahukõnelusteks, kus analüütikute hinnangul on oodata kompromissivalmidust tähtsates küsimustes. Samal ajal said Sotšis kokku Vene, Iraani ja Türgi president, kes püüavad diplomaatiliste vahenditega kuus aastat kestnud Süüria sõjale lõppu teha.

Riigipead leppisid kokku Sotši rahukongressis, kuhu oodatakse Süüria valitsuse ja opositsioonijõudude esindajaid.

Vene president Vladimir Putin avaldas lootust, et kongress aitab kaasa ÜRO vahendusel peetavatele Genfi kõnelustele, mille järjekordne voor algab järgmisel teisipäeval.

Ar-Riyadi kohtumist juhatasid ÜRO Süüria erisaadik Staffan de Mistura ja Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir, kelle sõnul on nende eesmärk leida konfliktile õiglane lahendus.

De Mistura ütles, et nad loodavad anda hoogu Genfi kõnelustele, moodustades selleks ühtse opositsioonidelegatsiooni, mida Süüria valitsus on ammu nõudnud. Ta lisas, et sõidab ise neljapäeval Moskvasse ja kohtub Süüria asjus Vene ametnikega.

Erinevaid opositsiooniplatvorme esindavad 140 delegaati on tugeva surve all, neilt oodatakse mõnedest kõige äärmuslikumatest nõudmistest taganemist, kuna president Bashar al-Assadi režiim on võitudega lahinguväljal oma positsioone tugevdanud.

Ar-Riyadis ei olnud aga kohal mitut endist opositsioonijuhti, kes ilmselt ei ole kompromissideks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles