Saksa sotsiaaldemokraadid: oleme valmis Merkeli hädast välja aitama (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: AXEL SCHMIDT/REUTERS/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraadid (SPD) teatasid, et on valmis kõnelusteks, mis võiksid aidata kantsleri kohusetäitjal Angela Merkelil uute valimisteta poliitilise kriisi lahendada.

President Frank-Walter Steinmeieri büroo ütles täna, et Merkelil, tema Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu esimehel Horst Seehoferil ja SPD juhil Martin Schulzil on palutud järgmisel nädalal kokku tulla ja arutada võimalust luua uus suur koalitsioon"

«SDP on kindlalt veendunud, et tuleb pidada kõnelusi,» ütles erakonna peasekretär Hubertus Heil pärast eile hilisõhtuni kestnud kohtumist SPD liidri Martin Schulzi juhtimisel. «SPD ei ole kõnelustele suletud.»

Merkeli koalitsioonikõnelused Vabade Demokraatide ja rohelistega luhtusid, mistõttu on pöördutud konservatiivide eelmise valitsuspartneri SPD poole, kes pärast valimisi kinnitas, et suundub opositsiooni ega lähe uuesti Merkeliga koalitsiooni.

Martin Schulz lahjumas Saksa presidendi Frank-Walter Steinmeieri juurest.
Martin Schulz lahjumas Saksa presidendi Frank-Walter Steinmeieri juurest. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/Reuters

Kui Merkelil koalitsiooni luua ei õnnestu, on tal valida vähemusvalitsuse ja ennetähtaegsete valimiste vahel. Vähemusvalitsust ei ole Saksamaal varem proovitud.

Manuela Schwesig
Manuela Schwesig Foto: Norbert Fellechner/imago/BildFunkMV

Schulz on Merkeli varjus valitsemise väljavaate korduvalt tagasi lükanud, kuid nüüd on parteikaaslased hakanud teda survestama, et ta mõtleks ka riigi tuleviku peale. «SPD ei saa käituda nagu nurgas mossitav laps,» ütles sotsiaaldemokraadist justiitsministri kohusetäitja Heiko Maas.

Ka  Steinmeier, kelle võimuses on ennetähtaegsed valimised välja kuulutada, ütles, et tulnud on aeg, kus kõik osapooled peavad oma suhtumise üle järele mõtlema.

Steinmeier kohtus eile Schulziga.

Sotsiaaldemokraatide aseesimees Manuela Schwesig rõhutas täna hommikul, et SPD ei lähe automaatselt suurde koalitsiooni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles