Egiptuse mošeerünnakus hukkunute arv tõusis 305-ni (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rawda mošee.
Rawda mošee. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Relvastatud jõuk ründas eile Egiptuses Põhja-Siinais asuvat inimesi täis mošeed ja õhkis seal pommi. Tegemist on Egiptuse lähiajaloo kõige ohvriterohkeima rünnakuga. Egiptuse riigimeedia teatel sai surma vähemalt 305 ja haavata 128 inimest. Hukkunute seas oli ka 27 last.

Egiptuse mošeerünnakus hukkunute arv on tõusnud juba 305 inimeseni, teatas riigiprokurör täna. Hukkunute seas on ka 27 last.

Ohvrite seas on nii tsiviilisikuid kui ka sõdureid.

Rünnak toimus Põhja-Siinai provintsi pealinnast El-Arishist 40 kilomeetrit läänes Rawda mošees palvuse ajal.

Rawda mošee välisvaade.
Rawda mošee välisvaade. Foto: STRINGER/AFP

Pealtnägijate sõnul piirasid ründajad mošee sõidukitega ümber ning siis asetasid hoonest väljapoole lõhkekeha. Seejärel avasid relvastatud isikud tule hoonest põgeneda üritanud inimeste pihta. Ründajad blokeerisid ka mošeeni viivad teed ja panid põlema autoga palvusele tulnud inimeste sõidukid.

Associated Pressi teatel oli rünnaku korraldamise taga Islamiriigi Egiptuse haru ehk Siinai Islamiriik.

Kohalike sõnul külastasid antud pühakoda ka kristlased ja islami müstilise haru ehk sufismi järgijad, keda ISIS peab ketseriteks ja usust taganejaks.

Foto: STRINGER/AFP

Egiptuse president kuulutas välja kolmepäevase leina ning lubas vastata veretöö toimepanijatele toore jõuga.

USA president Donald Trump mõistis rünnaku teravalt hukka ja sõnas, et äärmuslusele tuleb anda sõjaline vastulöök ning vähendada selle ideoloogilist mõju.

ISISe Egiptuse haru on Siinai poolsaarel tapnud sadu politseinikke, sõdureid ja tsiviilelanikke, keda nad süüdistavad koostöös võimudega. Lisaks sihivad nad rünnakutes sunnimoslemite sufismi haru liikmeid ja kristlasi.

Lisaks on poolsaarel aktiivsed peamiselt Liibüas tegutsevad äärmusrühmitused, mis on seotud terrorivõrgustikuga Al-Qaeda.

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi andis täna korralduse ehitada rünnakus hukkunute mälestuseks mausoleum.

Presidendi avalduses ei öelda, kuhu mausoleum tuleks püstitada ja kellele ehitustellimus antakse, otsus ise aga peegeldab võimude sügavat leina.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles