Itaalia maffia sirutab haarmeid ka küberruumis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maffia esindaja Gaspare Mutolo kohtumisel välismeediaga.
Maffia esindaja Gaspare Mutolo kohtumisel välismeediaga. Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP/Scanpix

Itaalia kohtu- ja politseijuhid hoiatavad, et hoolimata maffiabossi Salvatore «Toto» Riina surmast ei ole kuritegelik võrgustik kuhugi kadunud, vaid sirutab haarmeid ka virtuaalmaailmas.

Eriti tuntavalt Lõuna-Itaalias tegutsevad maffiavõrgud on endiselt võimsad ning on hakanud kanda kinnitama ka riigi jõukamas ja tööstuslikumas põhjaosas, selgus organiseeritud kuritegevusele pühendatud konverentsil.

«Maffia ei ole võitnud, kuid pole ka kaotanud,» ütles justiitsminister Andrea Orlando avakõnes.

Täna lõppenud kahepäevase konverentsiga kulmineerus 220 eksperdi aastane uurimistöö.

«Meil on olnud aastaid kõige ulatuslikum maffiavastane seadustik, oleme 25 aastat katkematult operatsioone läbi viinud, kuidas on võimalik, et maffia on ikka veel nii võimas?» küsis eelmise nädalani maffiavastase riigiprokurörina töötanud Franco Roberti.

Tuhanded maffialiikmed on trellide taga ja viimase 20 aasta jooksul on kätte saadud üle 30 miljardi euro.

Sellest hoolimata õilmitsevad kodu- ja välismaal klannidele ja perekondadele rajatud võrgustikud nagu 'Ndrangheta Itaalia lõunasas Calabrias, Camorra Napolis ja selle ümbruses, Cosa Nostra Sitsiilias ja vähemtuntud Sacra Corona Unita Apuulias.

«Nad kuhjavad kokku uskumatutes kogustes raha ja kõik see jõuab meie majandusse, ettevõtetesse ja tegevusse, mida sageli juhivad ausad ja lugupeetud inimesed,» tõdes Roberti järglane Federico Cafiero De Raho.

«Kui nad liiguvad mõne kindla sektori firmadesse, haaravad nad endale kogu turu,» lisas ta. «Nii käib see riigi kesk- ja põhjaosas, lõunas on nad igal pool.»

Konverentsil esitletud raportist selgus, et Itaalia majanduspealinn Milano on tõusnud maffiale konfiskeeritud varade väärtuselt kolmandale kohale Palermo ja Napoli järel.

Raport hoiatab, et juba mõne aasta pärast võivad rikkad Põhja-Itaalia maakonnad maffia osakaalult Calabria ja Apuulia üle trumbata ning Napoli ja Sitsiilia tasemele tõusta.

Maffia kombitsad ulatuvad ostukeskustesse, restoranidesse, baaridesse, ehitusse, põllumajandusse, kõikvõimalikku toidutootmisse, sporti ja inimkaubandusse ning täidavad iga tühja koha ja kasutavad ära kõik nõrkused, hoiatas justiitsminister.

Maffia tapab vähem kui varem ning kasutab veenmismeetoditena muudki kui tulirelvi ja lõhkeainet, ütles kohtunik Pietro Grasso. Raha hoitakse nüüd pigem bitcoinides kui sularahana piimapütis.

«Küberruum on osa meie igapäevaelust, kuid pole ühtki süsteemi selle reguleerimiseks ega kontrollimiseks ja nüüd on näha, kuidas seal võtavad kuju tehniliselt üliarenenud kuritegevuse vormid,» sõnas endine politseiülem Alessandro Pansa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles