Kardetud skandaali asemel lõppes tippkohtumine naeratustega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Ukraina president Petro Porošenko (vasakult) kui peaminister Jüri Ratas ja ELi liidunõukogu president Donald Tusk lahkusid eilselt tippkohtumiselt sama rahulolevalt naeratades kui nad sinna saabusid.
Nii Ukraina president Petro Porošenko (vasakult) kui peaminister Jüri Ratas ja ELi liidunõukogu president Donald Tusk lahkusid eilselt tippkohtumiselt sama rahulolevalt naeratades kui nad sinna saabusid. Foto: TATYANA ZENKOVICH / AFP / Scanpix

Eile idapartnerluse tippkohtumise lõpus ajakirjanike ette astunud Euroopa Liidu liidunõukogu presidendist Donald Tuskist, Euroopa Komisjoni presidendist Jean-Claude Junckerist ja Eesti peaministrist Jüri Ratasest koosnenud trio pakkus päris märkimisväärset sõnalist täiendust ürituse mustvalgel trükitud lõppdeklaratsioonile.

Neist esimesena sõna saanud Tusk pehmendas oma isiklikest vaadetest kõneldes kaht põhilist teemat, mille puudumine deklaratsioonist praegu edumeelsemaid idapartnereid ehk Ukrainat ja Gruusiat morjendas – seda, et neile ei lubata otsesõnu ühel ilusal päeval ELi liikmeks saamist, ega mainita ka Venemaa jätkuvat agressiooni.

Kiievi pahameelt kardeti kasvavat koguni nii tõsiseks, et äkki jääb lõppdeklaratsioon sootuks tulemata. Päike hakkas tasapisi välja tulema, kui suurema osa diskussioonide ajast hoopis kuluaarides kahepoolseid kõnelusi pidanud Ukraina president Petro Porošenko saali esinema saabus ja üsna rõõmsatoonilise sõnavõtuga esines.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles