Nobeli kirjanduspreemiat andvat akadeemiat raputab ahistamisskandaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalse ahistamise liikumise motoks saanud #metoo
Seksuaalse ahistamise liikumise motoks saanud #metoo Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX

Nobeli kirjanduspreemiat välja andvat Rootsi Akadeemiat raputab uus ahistamisskandaal, sest mitmed akadeemia liikmed, nende abikaasad ja tütred süüdistavad akadeemiaga tihedalt seotud meest seksuaalses väärkohtlemises.

Päevaleht Dagens Nyheter avaldas teisipäeval 18 naise lood, milles öeldi, et Stockholmi kirjandusringkonna üks mõjuvõimsamaid tegelasi oli neid seksuaalselt väärkohelnud või vägistanud.

Meedia pole süüdistatud mehe nime Rootsi seaduste tõttu avaldanud, kuid tema isik on avalikkusele teada. Ta on kultuuriringkonna tipus ning tema nimi on korduvalt ilmunud veebifoorumites, kus süüdistusi on arutatud.

Mees ei vastanud uudisteagentuuri AFP kommentaaripalvele, kuigi ütles Dagens Nyheterile, et pole süüdi.

Ta on abielus kirjanikuga, kel on «tihedad sidemed Rootsi Akadeemiaga». Mees juhib kultuuriklubi, kus nii kultuurieliit kui ka läbimurret lootvad artistid korraldavad näitusi, lugemisi ja etendusi. Esinejate seas on olnud Nobeli kirjanduspreemia laureaate ning klubi tuntakse «akadeemia elutoana».

Osa klubi rahastusest tuleb akadeemialt.

Vahejuhtumid toimusid 1996 aastast 2017. aastani, mõned neist klubihoones, kirjutas Dagens Nyheter.

Naistest mitmed kõnelesid avalikult, mis lubas lehel avaldada nende nimed, ja pealtnägijate tunnistused kinnitasid naiste versiooni juhtunust.

Üks naistest ütles, et süüdistatu vägistas ta Stockholmis asuvas klubihoones.

«Kõik teavad ja kõik on alati teadnud,» et ta ründab noori naisi, ütles naine.

Naiste sõnul vaikisid nad kartuses, et oma loo avaldamine ohustab nende karjääri, sest mehel on väga tihedad sidemed juhtivate kirjastajate, produtsentide, režissööride ja heliloojatega.

Akadeemia teatas pärast neljapäeval toimunud «kriisikohtumist», et katkestab sidemed süüdistatuga.

Kohtumisel «selgus, et akadeemia liikmed, akadeemia liikmete tütred, akadeemia liikmete abikaasad ja akadeemia töötajad on kogenud soovimatut intiimsust või sobimatut käitumist», mille pani toime süüdistatu.

Akadeemia lubas algatada siseuurimise, selgitamaks välja, kas mehel «oli otsest või kaudset mõju akadeemia auhindade, stipendiumite ja rahastuse üle».

Kultuuriminister Alica Bah Kuhnke ütles, et kahetseb talle 2015. aastal Põhjatähe ordeni andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles