Venemaa teaduskomisjon hakkab uurima radiatsioonitaseme kasvu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaenergia kasutamise vastu protesteeriv keskkonnaaktivist mõned aastad tagasi Rosatomi peakorteri juures Moskvas.
Tuumaenergia kasutamise vastu protesteeriv keskkonnaaktivist mõned aastad tagasi Rosatomi peakorteri juures Moskvas. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Venemaa teaduskomisjon hakkab uurima radiatsioonitaseme kasvu Uurali mägede kohal, teatas reedel riiklik tuumaenergiakompanii Rosatom.

"Tuumateadlased moodustasid komisjoni, et välja selgitada ruteenium-106 allikad. Komisjoni kuuluvad Venemaa ja Euroopa teadusorganisatsioonide esindajad," kirjutati Rosatomi avalduses.

"Rosatom pakub komisjonile kõikvõimalikku abi ja toetust ning teavitab avalikkust uurimise tulemustest," lubati teadaandes.

Vene meteoroloogiaamet teatas teisipäeval, et registreeris septembri lõpus Uuralite lõunaosas ruteenium-106 atmosfääri pääsemise ja nimetas saastet "äärmiselt kõrgeks". Rosatom teatas oktoobris, et radiatsioon ei ole seotud nende rajatistega.

Keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace Venemaa osakond teatas nädala alguses, et kavatseb seoses teadetega ruteenium-106 õhkupaiskumisest pöörduda prokuratuuri palvega kontrollida kiirgusolukorda Lõuna-Uuralis.

"Vene Greenpeace saadab prokuratuuri kirja palvega kontrollida võimalikku kiirgusõnnetuse ja keskkonna olukorra varjamist, samuti radioaktiivsete isotoopide seiresüsteemi valmidust uute avariide tuvastamiseks," edastas organisatsiooni pressiteenistus.

Greenpeace viitas Vene ilmateenistuse Rosgidrometi andmetele.

"Rosgidromet tuvastas septembri lõpus suurima ruteenium -106 kontsentratsiooni Lõuna-Uuralis Rosatomile kuuluva kombinaadi Majak lähikonnas (selles ettevõttes töödeldakse ärakasutatud tuumakütust)," seisis teates.

Greenpeace'i andmetel tunnistas Rosgidromet, et septembri lõpus-oktoobri alguses muutusid õhumasside ja saasteainete Lõuna-Uuralist Vahemeremaadesse ja Põhja-Euroopasse liikumise tingimused.

Seejuures iseloomustas Rosgidromet "Ru-106 hulka 2017. aasta septembri-oktoobri proovides kui "äärmiselt tugeva saastena", tuues ära andmed beeta-aktiivsuse summaarse aktiivsuse tabelis.

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) andmetel avastati septembri lõpus-oktoobri alguses Ru-106 hulga Euroopa riikide õhkkonnas. Saksa ja Prantsuse kiirguskaitseametkonnad kahtlustavad, et õnnetus pidi juhtuma Lõuna-Uuralis, kuid Rosatom lükkas väite tagasi.

Radioloogilise kaitse ja tuumaohutuse instituudi (IRSN) hinnangul ei kujuta Euroopa riikide õhust leitud radioaktiivne isotoop ruteenium-106 ohtu tervisele ega keskkonnale.

Kiirguse õhkupaiskumise piirkond asub Volga jõe ja Uurali mägede vahel, lisas instituut, soovitades ettevaatusabinõuna sellest piirkonnast saabuvate importtoiduainete pistelist kontrolli.

IRSN-i sõnul on radiatsioon ilmselt seotud õnnetusega tuumakütuse või radioaktiivse aine tootmisel.

Õhuseire andmetel oli radiatsioonitase kõrgeim septembri lõpus ja oktoobri algul, viimasel ajal ei ole seda enam atmosfäärist tuvastatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles