Pakistani politsei ja islamistide kokkupõrgetes on vähemalt üks hukkunu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord Islamabadis.
Olukord Islamabadis. Foto: Anjum Naveed/AP/Scanix

Pakistani julgeolekujõud lasid täna varahommikul pealinnas meelt avaldavate islamistide laialiajamiseks käiku kummikuulid ja pisargaasi, kokkupõrgetes sai surma vähemalt üks inimene, kannatanuid on üle 130.

Umbes 2000 demonstrandi vastu saadeti 8500 politsei eriüksuste ja poolsõjaväeliste üksuste liiget. Meeleavalduskoha ümbruses suleti teed ja turud.

Islamabadi meeleavalduse laialiajamise järel levisid väiksemad protestiaktisoonid teistesse linnadesse.

Politsei pressiesindaja kinnitas, et üks korravalvur sai kähmlustes raske kiviga pähe ja suri. AFP ajakirjaniku sõnul nägi ta maas lebamas vähemalt üht surnud meeleavaldajat.

Pakistani politsei haavatut eemale toimetamas.
Pakistani politsei haavatut eemale toimetamas. Foto: Anjum Naveed/AP

Haiglasse toimetati vähemalt 139 vigastatut, neist 93 on julgeolekujõudude liikmed.

Vähetuntud islamirühmitus Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah Pakistan on tõkestanud alates 6. novembrist Islamabadi tähtsaimat magistraali, mida kasutavad päevas tuhanded sõitjad, ja tekitanud tundidepikkuseid liiklusummikuid.

Meeleavaldajad teed tõkestamas.
Meeleavaldajad teed tõkestamas. Foto: Fareed Khan/AP

Protestijad nõuavad justiitsminister Zahid Hamidi tagasiastumist seoses vandega, mille valimistel kandideerijad peavad andma.

Meeleavaldajate väitel sisaldab vanne jumalateotust. Nad nõuavad sõnastuse muutmist, et valimistel saaksid osaleda ka kaua tagakiusatud usuvähemus ahmaadid.

Meeleavaldajatel tekkis politseiga kähmlus ja julgeolekujõude rünnati kividega, rääkis sündmuspaigal viibiv AFP ajakirjanik. Mõned demonstrandid võeti kinni.

Islamabadi politseiametnik ütles, et operatsiooni käigus püüti hoiduda ohvritest.

Islamabadi meeleavaldajad on süüdanud politseisõiduki.
Islamabadi meeleavaldajad on süüdanud politseisõiduki. Foto: Anjum Naveed/AP

Protestiaktsioon on nõudnud juba vähemalt ühe elu. Ohvriks oli kaheksa-aastane laps, kelle juurde kiirabi teesulu tõttu õigeaegselt ei jõudnud.

Võimude tegevusetus on ajanud vihale nii Islamabadi ja naabruses asuva Rawalpindi elanikud kui ka kohtud, kes ähvardavad ametnikud vastutusele võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles