Kuubalased mälestasid aasta tagasi surnud Fidel Castrot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba revolutsiooniliider Fidel Castro.
Kuuba revolutsiooniliider Fidel Castro. Foto: akg-images/Scanpix

Kuubalased mälestasid laupäeval revolutsiooniliidrit Fidel Castrot tema esimesel surma-aastapäeval.

Alates sellest, kui Castro 2016. aasta 25. novembril 90-aastasena suri, on tema soove üldjoontes austatud. Ühelegi tänavale, väljakule ja hoonele ei ole antud tema nime, samuti ei ole tema auks püstitatud ühtegi kuju ega monumenti.

Castro on aga jäänud kuubalaste mällu ning riigimeedia tuletab pea iga päev meelde mõnd tema saavutust, esinemist või kirjutist.

Kõige tähtsam mälestusüritus korraldatakse hilisõhtul Havanna ülikoolis, kus Castro tihti oma pikki ja ägedaid kõnesid pidas.

Kommunistlik noorteliit korraldab "poliit-kultuurilise õhtu", kuhu võib jõuda ka praegune riigipea, 86-aastane Raul Castro.

Ta võttis võimu üle pärast Fideli haigestumist 2006. aastal.

Kuuba valitsus ei ole aga kavandanud Kuubat 48 aastat juhtinud Fidel Castro esimesel surma-aastapäeval ühtegi olulist üritust.

Castro esimene surma-aastapäev eelneb kohalike valimiste esimesele voorule, mis tähistab pöördepunkti Kuuba ajaloos.

Valimiste seeria lõpeb järgmise aasta veebruaris, kui valitakse esmakordselt revolutsiooni-järgne riigipea.

Raul Castro on öelnud, et ei kavatse uuesti presidendiks kandideerida.

Peamiseks favoriidiks peetakse 57-aastast esimest asepresidenti Miguel Diaz-Caneli.

Diaz-Canel on sündinud pärast revolutsiooni. Võidu korral seisab ta silmitsi raske ülesandega panna kokku esimene Castro-järgne valitsus, konsolideerida revolutsiooni saavutusi ning viia ellu majanduse üleminekuplaan.

Raul Castro aga jääb mõjuvõimsa Kuuba Kommunistliku Partei liidriks kuni järgmise kongressini, mis peaks aset leidma 2021. aastal. Ta on siis 90 aastat vana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles