Nepalis korraldatakse ajaloolised üldvalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali valimisametnikud laadivad autolt maha valimiskaste.
Nepali valimisametnikud laadivad autolt maha valimiskaste. Foto: AP / Scanpix

Nepalis korraldatakse pühapäeval ajaloolised valimised, millelt loodetakse lõpu tegemist kodusõjale järgnenud ebastabiilsusele.

Kahes etapis toimuvad föderaal- ja provintsiparlamentide valimised on esimesed uue sõjajärgse põhiseaduse alusel, mis kasvas välja 2006. aastal maoistide mässu lõpetanud rahukokkuleppest.

Uues põhiseaduses kokkuleppele jõudmiseks kulus üheksa aastat.

Paljud loodavad, et valimised, millega luuakse esmakordselt provintsiassambleed, teevad lõpu poliitilisele turbulentsile ja piiravad hobusekauplemise mõjusid pealinnas Katmandus.

Pühapäeval peetaval esimesel etapil osaleb umbes 3,2 miljonit inimest riigi põhjaosas, seal hulgas piirkondades, mis said kaks aastat tagasi rängas maavärinas kannatada. Rahvarohkem Lõuna-Nepaal hääletab 10 päeva pärast.

2015. aastal vastu võetub Nepali põhiseadus näeb ette poliitilise süsteemi põhjaliku ümberkorralduse eesmärgiga loovutada osa võimust keskvalitsuselt seitsmele provintsile.

Nepali poliitilisel areenil on alates kodusõja lõppemisest domineerinud kolm erakonda, kellele prognoositakse ka lõviosa kohtadest föderaal- ja kohalikes parlamentides.

Maoistlik Partei on moodustanud valimisliidu kommunistliku CNP-UML erakonnaga, esitades ühiselt kandidaadid.

Nende mõjukas blokk on jätnud võimupartei, tsentristliku Nepali Kongressi, tahaplaanile, sundides seda võimulejäämiseks otsima väikeparteide toetust.

Tulemused peaksid selguma mõni päev pärast valimiste teist etappi 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles