Jaapan kaalub tuumajäätmete hoiuvee ookeani vabastamist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaama reoveekonteinerid.
Fukushima tuumajaama reoveekonteinerid. Foto: Pablo M. Diez/AP/Scanpix

Jaapan murrab pead selle üle, kas hakata Fukushima katastroofi järel tekkinud tuumajäätmete hoiustamiseks mõeldud vett Vaiksesse ookeani tagasi laskma.

 Fukushima tuumajaama tabanud tsunami tagajärjel on Jaapanile tekkinud miljoneid tonne radioaktiivsete jäätmete hoiuvett, millega peaks midagi peale hakkama.

Väljaande Japan Times kohaselt on praegu 900 suurde konteinerisse paigutatud tuumajäätmete hoiuvesi ohuks uue võimaliku looduskatastroofi korral, mis võib reovee tahtmatult keskkonda vabastada.

Eksperdid on veennud valitsust hoiuvett tasapisi ookeani tagasi laskma, kuna kõik vees sisalduvad radioaktiivsed elemendid peale triitiumi, mis ei ole väikestes kogustes ohtlik, on töötlemise käigus eemaldatud.

Kohalikud kalurid pole mõttega päri ja toovad näiteks, et kliendid on endiselt pelglikud isegi Fukushima piirkonnast püütud kala söömise osas, ehkki proovid näitavad, et mingit ohtu ei ole.

Osad eksperdid on arvamusel, et hoiuvee ära valamisega peaks ootama 2023. aastani, mil pool katastroofi ajal vallandunud triitiumist on lahustunud.

Kuid 900 suures konteineris hoiustamine on kallis ja hoiuvett tekib põhjavee sisse imbumisel üha juurde. Jaama haldav Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. on katsetanud erinevate lahendustega.

Muuses on loodud jaama ümber kümneid kaevusid, et põhjavett enne reaktoriteni jõudmist eemale pumbata. Lisaks loodi maa-alune jäävall, millega külmutati reaktorite ümbrus, et põhjavett eemal hoida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles