Merkel uusi valimisi ei poolda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: AURORE BELOT/AFP/SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel peab paremaks lahendada valitsuskriis koalitsioonikõnelustel sotsiaaldemokraatidega kui korraldada uued valimised.

Kantsler Merkel andis eile mõista, et on uute valimiste korraldamise vastu, öeldes, et kavatseb moodustada valitsuse nii kiiresti kui võimalik.

«Rahvas on hääletanud. Ja ma ei poolda mingil juhul mõtet paluda inimestel uuesti hääletada,» sõnas Merkel Kristlike Demokraatide (CDU) parteikohtumisel Kühlungsbornis.

Sotsiaaldemokraadid (SPD) otsustasid reedel, et loobuvad oma positsioonist Merekeli parteiga koalitsiooni mitte astuda ja on valmis asuma kõnelusteks CDU-ga laua taha.

«SPD on sügavalt veendunud, et diskussioon peab toimuma,» lausus partei peasekretär Hubertus Heil reedel. «SPD ei keeldu rääkimast.»

Varem oli valimistel teise tulemuse teinud SPD esimees Martin Schulz Merkeli parteiga uue koalitsiooni moodustamise välistanud. See ei jätnud CDU-le muud võimalust, kui moodustada nn Jamaica koalitsioon roheliste ja Vabade Demokraatidega.

Erimeelsuste tõttu teatasid Vabad Demokraadid aga eelmisel pühapäeval, et lahkuvad kõnelustelt. Nüüd on valimised võitnud Merkeli parteil valida vähemusvalitsuse moodustamise, uute valimiste või sotsidega koalitsiooni moodustamise vahel.

Merkel teatas eile, et on valmis SPD-ga läbi rääkima, kuid need kõnelused peaksid toimuma vastastikuse austuse tähe all.

«Euroopa vajab tugevat Saksamaad, seega on soovitatav saada valitsus kiiresti kokku,» lausus kantsler, lisades, et seniks saab ka praegune valitsus kenasti oma tööga hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles