Video: Rootsi kolib linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikuvad majad Kirunas.
Liikuvad majad Kirunas. Foto: Noella Johansson/TT/TT NYHETSBYR/Scanpix

Rootsi põhjaosas asuv Kiruna linn on läinud liikvele. Lähedalasuva kaevanduse laiendamise tõttu kolitakse järgmise 20 aasta jooksul paljud linna 18 000 asukast uude kohta.

Umbes kolm kilomeetrit ida pool paiknema hakkav niinimetatud Uus-Kiruna saab uue linnaväljaku, munitsipaalhooned ja ligi 3000 uut maja.

Kuid mõned majad on liiga väärtuslikud, et neid maha jätta ja nii kolitaksegi 21 kaitsealust maja teise kohta.

Sel aastal on ümber kolitud seitse hoonet. Mõned neist võetakse kivihaaval lahti, teised transporditakse tervetena spetsiaalsete sõidukite peal.

Kolimise põhjus on linna lähedal asuv Euroopa suurim rauamaagi kaevandus, mis hakkas oma laienemisega linnale ohtu kujutama.

Üks võimalus oli 120 aastat tegutsenud kaevandus sulgeda, kuid see oleks toonud kaasa 4000 töökoha kaotamise.

Lõpuks jõutigi kokkuleppele, et umbes 6000 inimest, kes elavad piirkondades, mida peetakse potentsiaalselt ohtlikeks, kolitakse ümber kolme kilomeetri kaugusele uuslinna.

Firma ostab elanike vanad elamud ära ja annab võimaluse valida, kas kolida ümber Uus-Kirunasse või alustada kusagil mujal.

Ligi 95 protsenti elanikest on valinud võimaluse kodukanti jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles