Suurbritannia võib kaitsekulutusi vähendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Afganistanis.
Briti sõdurid Afganistanis. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia valitsus on väidetavalt valmis relvajõudude liikmete arvu vähendama ja kaitsekulutusi kärpima, kirjutab Independent.

Endise kaitseministri Liam Foxi sõnul on pinged konservatiivide hulgas kõrged, sest kaalutakse relvajõudude teenistujate arvu vähendamist. Selle peale on tagasiastumisega ähvardanud näiteks asekaitseminister Tobias Ellwood, kes on ise varem relvajõududes teeninud. Ellwoodiga on nõus mitmed endised relvajõudude liikmed ja nüüdsed Konservatiivse Partei poliitikud.

Tobias Ellwood.
Tobias Ellwood. Foto: Aaron Chown/PA Wire/PA Images/Scanpix

Väidetavalt soovitakse sõdurite arvu 12 000 võrra vähendada. Tegevteenistusse jääks sellisel juhul 70 000 sõjaväelast.

Kaitsekulutuste kärpimise üle hakati spekuleerima pärast seda, kui peaminister Theresa May julgeolekunõunik Mark Sedwill kaitsekulutusi hinnata palus. Siiski väidetakse, et ühtki vastavasisulist otsust tehtud pole.

Lisaks sõdurite arvu kärpimisele on väidetavalt ohus ka soomusvõimekuse arendamise tulevik ning sõjalaevad HMS Albion ja HMS Bulwark. Laevadega koos võidakse erru saata ka 1000 merejalaväelast.

HMS Albion lahkumas Santanderi sadamast.
HMS Albion lahkumas Santanderi sadamast. Foto: VINCENT WEST/Reuters/Scanpix

Ellwoodi leer ei kavatase kaitsekulutuste kärpimisega leppida ja oodata on tõsist võitlust. Tema poolel on mitmed endised relvajõudude liikmed. Värskele kaitseministrile Gavin Williamsonile saadetud kirjas hoiatasid 25 konservatiivist parlamendisaadikut, et HMS Albioni ja HMS Bulwarki kaotamine vähendaks ohtlikult riigi võimekust kriisi korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles